Καμία ένταξη στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία απαραίτητη προϋπόθεση πριν από συνάντηση Β.Πούτιν-Ν.Τραμπ
Το αρχικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου δεν έχει γίνει αποδεκτό από την ρωσική πλευρά
Οι κύριοι στόχοι του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν σε τυχόν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν το μπλόκο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τη μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των συμμάχων στην ανατολική πλευρά, ανέφεραν οι Financial Times επικαλούμενοι έναν πρώην αξιωματούχο του Κρεμλίνου και μια πηγή που συζήτησε το θέμα με τον Πούτιν.
Σήμερα αποκαλύπτεται ότι η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στο μέλλον είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να πραγματοποιηθεί η όποια συνάντηση.
JUST IN: 🇷🇺🇺🇦 Ukraine not joining NATO is Russian President Putin’s main priority ahead of meeting with US President-elect Trump. pic.twitter.com/sJ58n0UqSy
— BRICS News (@BRICSinfo) January 11, 2025
Η είδηση έρχεται καθώς το Κρεμλίνο έδειξε την προθυμία του για συνάντηση του Πούτιν με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα σχέδια ή ημερομηνία, αν και η Μόσχα ανέφερε ότι οποιαδήποτε συνάντηση θα γίνει μόνο μετά την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να φέρει το Κίεβο και τη Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο που κονεύει να κλείσει τα τρία χρόνια. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις για μια συνάντηση με τον Πούτιν βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε προηγουμένως ότι συγκεκριμένες ειρηνευτικές προτάσεις βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία.
Μια πρόταση που διέρρευσε από την ομάδα του Τραμπ – το πάγωμα των γραμμών του μετώπου, η αναβολή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κατά 20 χρόνια και η ανάπτυξη ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στο έδαφος – έχει ήδη απορριφθεί από τη Ρωσία.
Ο επερχόμενος απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δήλωσε ότι στόχος του εκλεγμένου προέδρου δεν είναι να «δώσει κάτι στον Πούτιν ή στους Ρώσους», αλλά να «σώσει την Ουκρανία και την κυριαρχία της».