Oι Ρώσοι ξεκίνησαν την επίθεση τους στο Τσάσιβ Γιαρ από Βορρά, Νότο και Ανατολή, καταλαμβάνοντας το «Κανάλι» το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο στην περίμετρο της πόλης-φρουρίου.

Είναι μία μικρή πόλη με 10.000 κατοίκους (προπολεμικά), η οποία έχει ύψιστη στρατηγική σημασία καθώς αποτελεί καίριο αμυντικό κόμβο των Ουκρανών στο βόρειο Ντονέτσκ.

Θεωρείται ότι όποιος ελέγχει την συγκεκριμένη πόλη κρατάει και την μοίρα των Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ.

Αν και οι Ουκρανοί μετά την ήττα τους στο Μπάκχμουτ, μετέφεραν μεγάλο μέρος του εξοπλισμού τους και των εφοδίων τους στην Κονσταντινόβκα, ωστόσο είναι το Τσάσιβ Γιαρ, αυτό που ελέγχει τις μεταφορές προς Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Η κατάληψη του θα επιτρέψει στους Ρώσους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις οδούς ανεφοδιασμού και αυτό θα είναι καταστροφικό για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Τσάσιβ Γιαρ βρίσκεται σε ένα λόφο επτά χιλιόμετρα δυτικά του Αρτέμοβσκ (γνωστό και ως Μπάκχμουτ) που απελευθερώθηκε από τη Ρωσία τον Μάιο του 2023.

Η γεωγραφική θέση της πόλης την καθιστά σημαντική από στρατηγική άποψη, καθώς έχει θέα στη γύρω περιοχή για πολλά μίλια.

Ο ρωσικός Στρατός απέχει ένα χλμ. από το κέντρο της πόλης καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο παίρνοντας υπό τον έλεγχό τους τους κύριους δρόμους που οδηγούν εκεί.

Η αμυντική διάταξη των Ουκρανών στο Ντονμπάς επί της ουσίας ήταν μία «αλυσίδα» από πόλεις-φρούρια.

Το Τσάσιβ Γιαρ, εάν καταληφθεί (θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αυτό) δεν θα είναι το τέλος των επιχειρήσεων στο Ντόνμπας, αλλά θεωρείται αναγκαία συνθήκη για να γίνει αυτό στο μέλλον.

Η θέση του στην αμυντική διάταξη είναι τέτοια που θα επιτρέπει στους Ρώσους να περικυκλώσουν του Ουκρανούς και βόρεια προς Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ και νότια προς Βούλενταρ, Κουράκοβο και Κονσταντινόβκα.

Η κατάληψη της πόλης θεωρείται εφικτή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς δεν διαθέτει το περίπλοκο σύστημα οχυρώσεών που διέθετε η Αβντιίβκα.

Κατά πολλούς η Αβντιίβκα ήταν το σημαντικότερο ουκρανικό οχυρό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ