Μεταξύ Φεβρουαρίου 2022, της έναρξης δηλαδή της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, και 29 Δεκεμβρίου 2023, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε συνολικά  872 drones καμικάζι Lancet τα οποία κατέστρεψαν 698 στόχους, όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Εάν δεχθούμε ότι για κάθε Lacnet αντιστοιχεί ένας στόχος τότε το ποσοστό ευστοχίας του drone ανέρχεται στο 80.09%.

Αυτές οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν από τη Zala Aero, η εταιρεία η οποία κατασκευάζει τα συγκεκριμένα drone ή Αιωρούμενα Πυρομαχικά.

Η Zala Aero παρουσίασε ένα βίντεο που δείχνει την επίδραση που είχε το Lancet στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η εταιρεία ισχυρίζεται αξιοσημείωτες βελτιώσεις στις λειτουργίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Lancet κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, ουκρανικές αντιαεροπορικές θέσεις ήταν συχνά πρωταρχικοί στόχοι, όπως αναφέρεται στο βίντεο.

Μια σημαντική βελτίωση του Lancet είναι η ικανότητά του να λειτουργεί κάτω από συνθήκες εξαιρετικά χαμηλής ορατότητας. Βελτιώσεις στη δομή του, όπως η προσθήκη μιας νέας οπτικής μονάδας, έχουν ενσωματωθεί στο Lancet το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, οι αναβαθμίσεις του Lancet υλοποιούνται σταδιακά. Αυτό υποδηλώνει ότι διάφορες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είναι εξοπλισμένες με διαφορετικές μεταξύ τους γενιές Lancet.

Πάντως από το βίντεο απουσιάζει μια βελτιωμένη έκδοση του Lancet το Izdeliye 53, η εμφάνισή του οποίου στα μέτωπα τη ανατολικής  Ουκρανίας είναι σπάνια.

Το  Izdeliye 53 μπορεί να παράγει ένα «σμήνος» από μικρότερα  drones, έχοντας τη δυνατότητα να αναπτύξει  έως και τέσσερα από αυτά από ένα εκτοξευτή.

Το Lancet -3 αποτελεί τη βασική έκδοση του drone με αυτονομία 40 λεπτών, μέγιστο φορτίο 3 χλγρ. και μέγιστο βάρος εξαπόλυσης τα 12 χλγρ. Η μεγίστη ταχύτητά του ανέρχεται μεταξύ 80 και 100 χ.α.ω.

Μια μικρότερη έκδοση είναι το Lancet 1 το οποίο φέρει πολεμική κεφαλή του 1 χλγρ. και μέγιστο βάρος 5 χλγρ. η αυτονομία του ανέρχεται στα 30 λεπτά.

Το Izdeliye-53, όπως αναφέρθηκε αποτελεί την πλέον σύγχρονη έκδοση. Το σύστημα μπορεί να εξαπολύει έως και τέσσερα Lancet, από ένα σωλήνα τα οποία μπορεί να επικοινωνούν μεταξύ τους αποστέλλοντας δεδομένα στοχοποίησης έχοντας μέγιστο βάρος τα 5 χλγρ.

Τα drone μπορούν να δεχθούν μια ποικιλία πολεμικών κεφαλών όπως εκρηκτικές. Θερμοβαρικές ή ΗΕΑΤ κατά αρμάτων μάχης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιαστή της εταιρείας το Lancet έχει και ρόλο κατά άλλων UAV τα οποία καταρρίπτει πέφτοντας επάνω τους με ταχύτητα 300 χ.α.ω. Η τιμή του κάθε Lancet εκτιμάται στα 35.000$.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ