Ναυαγεί η ειρήνευση στην Ουκρανία; – Έρχονται βαριές κυρώσεις από ΗΠΑ στον Β.Ζελένσκι
«Ύποπτος» ο ρόλος της Βρετανίας - Εμπάργκο οπλικών συστημάτων από Ουάσινγκτον σε Κίεβο και για τα ευρωπαϊκά όπλα που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία

«Ναυαγεί» (οριστικά;) η συνάντηση για το Ουκρανικό στο Λονδίνο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, που είχε προγραμματιστεί, μετά τη δήλωση Ζελένσκι ότι δεν αποδέχεται την Κριμαία ως ρωσική!
Μετά από αυτή τη δήλωση ο Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε το ταξίδι του!
Οι ΗΠΑ θεωρούν πως είναι «ύποπτος» ο ρόλος της Βρετανίας και ότι αυτή κρύβεται πίσω από την υπονόμευση της ειρήνευσης στην Ουκρανία (δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε καθώς το έπραξε και τον Μάρτιο του 2022 με την επιβληθείσα στον Β.Ζελένσκι ακύρωση των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης).
Σημειώνεται ότι η Κριμαία κατοικείται σε ποσοστό 90% από ρωσικής συνείδησης διαμένοντες και οι οποίοι εξέφρασαν μέσω δημοψηφίσματος το 2014 ότι ήθελαν την ένωσή τους με τη Ρωσία.
Μάλιστα ο Ζελένσκι τους αποκαλεί «Ρώσους εποίκους» για να δικαιολογήσει μία πιθανή μελλοντική εθνοκάθαρση στην περίπτωση που κατάφερνε να καταλάβει τη χερσόνησο!
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σουμπίνα έχει ήδη φτάσει στο Λονδίνο για μια διμερή συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λάμι.
«Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για ειρηνευτικές συνομιλίες αναβάλλεται», ανακοίνωσε το Φόρεϊν Οφις.
«Οι συνομιλίες σε επίπεδο συμβούλων συνεχίζονται, αλλά είναι κλειστές στα μέσα ενημέρωσης».
Το νέο ειρηνευτικό σχέδιο του Ν.Τραμπ περιλαμβάνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της ρωσικής ανάκτησης της Κριμαίας πρόταση που απορρίφθηκε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη.
Το ίδιο σχέδιο προβλέπει και το «πάγωμα» των μαχών στις σημερινές γραμμές του μετώπου, ως βάση για μια ειρηνευτική συμφωνία.
Στο τραπέζι βρίσκονται και ανταλλάγματα προς την Ουκρανία, με τη μορφή εγγυήσεων ασφαλείας και έργων ανασυγκρότησης, ως αντιστάθμισμα για τα εδάφη που θα χαθούν, τα οποία σημειώνεται ότι και αυτά κατοικούνται πλειοψηφικά από ρωσικής συνείδησης πολίτες.
Η απόφαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο να απουσιάσει από τη συνάντηση στο Λονδίνο οδήγησε, στην ακύρωση των ταξιδιών των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Στη θέση του Ρούμπιο, στις συζητήσεις θα συμμετάσχει ο Κιθ Κέλογκ, Αμερικανός απεσταλμένος για την Ουκρανία, ο οποίος θα συνομιλήσει με ανώτερους αξιωματούχους από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Η Βρετανία και η Γαλλία ενδιαφέρονται να μην τεθούν στο περιθώριο σε ένα ενδεχόμενο σχέδιο ειρήνης υπό την αιγίδα του Τραμπ και αν μπορούν να το αποτρέψουν.
Ο Ν. Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στραφεί ενάντια σε αυτόν που θα σαμποτάρει το ειρηνευτικό του σχέδιο.
Ukraine war: London peace talks downgraded as Kyiv rejects US plan to recognise Crimea as Russian https://t.co/VstkquyzJu #RussianUkrainianWar #Zelensky
— DefenceUK (@DefenceAssoc) April 23, 2025
Αυτό δεν αφορά μόνο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους Ουκρανούς αλλά και τους Ευρωπαίους που «κρύβονται» από πίσω τους.
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν εμπάργκο όπλων στην Ουκρανία και αυτό θα αφορά και τα ευρωπαϊκά όπλα που περιέχουν αμερικανικά υποσυστήματα και αμερικανική τεχνολογία!
Αυτός είναι ο λόγος της σημερινής παρουσίας του Αμερικανού ΥΠΑΜ Πιτ Χέγκσεθ στο Λονδίνο.
Αυτή τη στιγμή ίσως η μόνη χώρα που παράγει οπλικά συστήματα στην Ευρώπη που να περιέχουν μόνο εγχώρια τεχνολογία, είναι η Γαλλία.
Η Βρετανία, η Σουηδία και η Γερμανία χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία.
Τελεσίγραφο να δεχτούν την αμερικανική πρόταση για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, που προβλέπει παραχώρηση εδαφών στέλνει ξανά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.
«Είναι καιρός είτε να πουν ναι είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία» δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στην Ινδία, αφού τελείωσε μια επίσκεψή του στη στο Ταζ Μαχάλ, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Θα πρέπει να γίνουν κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις» δήλωσε ο Βανς, προσθέτοντας ότι, ενώ τα σύνορα μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως είναι τώρα, για να σταματήσει η αιματοχυσία και οι δύο πλευρές πρέπει να «παραδώσουν τα όπλα, να παγώσουν αυτή τη διαδικασία να συνεχίσουν τη δουλειά της οικοδόμησης μιας καλύτερης Ρωσίας και μιας καλύτερης Ουκρανίας».