New York Times: «Οι ρωσικές δυνάμεις αλλάζουν τακτικές στο πεδίο της μάχης – Ανησυχία στα δυτικά επιτελεία»
Φοβούνται μεγάλη ρωσική αντεπίθεση
Η Ρωσία αλλάζει τακτική στο πεδίο της μάχης, με τη Δύση να πιστεύει ότι «προετοιμάζοντας μια αντεπίθεση, έχουν βελτιώσει την πειθαρχία, τον συντονισμό και την αεροπορική υποστήριξη, προαναγγέλλοντας μια αλλαγή στον πόλεμο» σύμφωνα με τους New York Times, που επίσης τονίζουν ότι υπάρχουν φόβοι στα δυτικά επιτελεία και το Κίεβο ότι μπορεί να είμαστε στις αρχές για την προετοιμασία μεγάλης ρωσικής αντεπίθεσης.
Η εφημερίδα καταλήγει σε αυτά τα συμπεράσματα αναλύοντας την κατάσταση κοντά στο Μπαχμούτ. Δεκαεπτά συνομιλητές από το στρατό, αιχμάλωτοι πολέμου και αναλυτές περιέγραψαν τι είχε αλλάξει στη ρωσική συμπεριφορά στη γραμμή του μετώπου, όπου η Ρωσία είχε επιδείξει επιτυχία για μήνες και στη συνέχεια πέρασε σε άμυνα.
Τα ρωσικά στρατεύματα έδειχναν «υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων και εξοπλισμού» τον Μάρτιο, είπε ο ουκρανικός στρατός στους δημοσιογράφους. Οι Ρώσοι διόρθωσαν επίσης ορισμένα από τα προηγούμενα λάθη τους.
«Οι ρωσικές τεθωρακισμένες φάλαγγες, για παράδειγμα, δεν έσπευσαν πλέον σε περιοχές όπου θα μπορούσαν να υποστούν γρήγορα ζημιές ή να καταστραφούν. Τα στρατεύματα χρησιμοποιούν πιο συχνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ανιχνευτικές επιθέσεις, και μερικές φορές απλώς φωνάζουν για να βρουν ουκρανικά χαρακώματα πριν χτυπήσουν. Και η ομάδα Βάγκνερ έχει δείξει την ικανότητα να ξεπερνά τους Ουκρανούς υπερασπιστές μέσω ενός συνδυασμού βελτιωμένων τακτικών και ομάδων εφόδου με μία βολή», αναφέρει το άρθρο.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης βελτιώσει την άμυνά τους, τον συντονισμό του πυροβολικού και την αεροπορική υποστήριξη, αναπτύσσοντας μια εκστρατεία που μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Η μαζική χρήση κατευθυνόμενων αεροπορικών βομβών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι αντιπροσωπεύει μια «πρωτοποριακή στρατηγική αλλαγή» στη ρωσική τακτική.
Επίσης, τις τελευταίες ημέρες της άμυνας του Μπαχμούτ, ο ουκρανικός στρατός παρατήρησε ότι η ομάδα Βάγκνερ δεν επιχειρούσε πλέον τόσο με αιχμαλώτους, αλλά με γρήγορα πλευρικά πλήγματα σε μικρές ομάδες και συνδυασμό αυτών με πυρά πυροβολικού. «Οι Ουκρανοί απλά δεν είχαν χρόνο» για να υπερασπιστούν τα κατεχόμενα κτίρια, δήλωσε στους NYT ένας ξένος εθελοντής.
Είναι αλήθεια, αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η τακτική αυτή δεν έχει ακόμη επεκταθεί σε ολόκληρο τον ρωσικό στρατό. Αλλά και σε άλλες περιοχές -για παράδειγμα, κοντά στο Σβάτοβο και την Κρεμνά- η τακτική των επιθέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει επίσης βελτιωθεί.
Ξεχωριστά, το δημοσίευμα αναφέρεται στις ρωσικές αμυντικές γραμμές. «Σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες, τα ρωσικά χαρακώματα ήταν συχνά καλύτερα κατασκευασμένα από τα αντίστοιχα ουκρανικά. Τα καταφύγια ήταν σαν «τρύπες αράχνης τύπου Βιετνάμ» και «τόσο βαθιά που τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να τα εντοπίσουν».
Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, «τέτοιες αμυντικές θέσεις θα θέσουν τεράστιες προκλήσεις και είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε αν η Ουκρανία μπορεί να τις ξεπεράσει», σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΝΥΤ.