Γιατί οι ΗΠΑ ξοδεύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία;

Γιατί όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα Λίντσεϊ Γκράχαμ, η Ουκρανία διαθέτει ορυκτό πλούτο αξίας 12 τρισ. δολαρίων!

Επισήμως η ΕΕ και οι ΗΠΑ διακήρυτταν ότι ο σκοπός της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία ήταν να αποδυναμωθεί η Ρωσία και να διατηρηθεί η σύγκρουση αυτή σε μια «καυτή» φάση για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο πραγματικός λόγος όμως όπως πάντα είναι γεωπολιτικός.

Ο Γκράχαμ είπε ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ουκρανία σχετίζονται με ορυκτούς πόρους.

«Η Ουκρανία φιλοξενεί 12 τρισεκατομμύρια δολάρια κρίσιμων ορυκτών πόρων. Δεν θέλω να δώσω αυτά τα χρήματα και αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στον Πούτιν για να τα μοιραστεί με την Κίνα».

Προηγουμένως, ο Γκράχαμ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να μεταφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο με πίστωση και όχι δωρεάν, καθώς η Ουκρανία έχει πολλούς ορυκτούς πόρους και το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από το ήμισυ των ορυκτών πόρων από την ποσότητα που ανακοίνωσε ο Γκράχαμ, μαζί με τα αντίστοιχα εδάφη, κατέληξαν υπό τον έλεγχο της Ρωσίας αφού οι περιοχές αυτές εντάχθηκαν στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Ποιοι ορυκτοί πόροι μπορεί να ενδιαφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία και ποιος είναι ο όγκος των κοιτασμάτων;

Τα στοιχεία Σπάνιων Γαιών (REE) είναι βασικοί παράγοντες για τη συνεχιζόμενη ενεργειακή και περιβαλλοντική μετάβαση, καθώς αποτελούν κρίσιμες πρώτες ύλες σε πολλές τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αυτό βέβαια είναι το επίσημο αφήγημα γιατί το πραγματικό αφήγημα είναι άλλο:

Σκοπός είναι η απεξάρτηση της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση από την Ρωσία και τις αραβικές χώρες οι οποίες έχουν επιλέξει να βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο με τη Μόσχα (αρκεί να δει κάποιος την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα BRICS.

Αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός των Αμερικανών.

Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες, τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα, οι ανεμογεννήτριες και οι τεχνολογίες υδρογόνου απαιτούν σημαντικά περισσότερα μέταλλα από τις συμβατικές εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση των αναγκών σε ορυκτά καύσιμα.

Αν και τα REE αναφέρονται συχνά ως ενιαία ομάδα, στην πράξη κάθε μεμονωμένο στοιχείο έχει ένα συγκεκριμένο σύνολο τελικών χρήσεων και έτσι η ζήτηση ποικίλλει μεταξύ τους.

Η τρέχουσα παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιων γαιών είναι απολύτως μη ισοροπημένη και ελέγχεται αυστηρά από λίγες μόνο χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι πρωτίστως η Κίνα και δευτερευόντως η Ρωσία.

Μια τέτοια ανισορροπία της προσφοράς κρίσιμων μετάλλων αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις στρατηγικές ενεργειακής μετάβασης και την εθνική ασφάλεια πολλών χωρών.

Η Ουκρανία αναφέρεται εδώ και καιρό ως “breadbasket of Europe” («το καλάθι ψωμιού της Ευρώπης»), εντούτοις αυτή η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες να γίνει η «υπερδύναμη ορυκτών στην Ευρώπη» και σημαντικός προμηθευτής περισσότερων από 20 στοιχείων από τη λίστα των κρίσιμων πρώτων υλών.

Πρόκειται επομένως για γεωπολιτική επιλογή.Η Ρωσία έχει ήδη εξασφαλίσει τους μισούς από αυτούς τους πόρους και αυτό αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την Δύση.

Γιατί η οικονομία είναι για τους «ερασιτέχνες» και η γεωπολιτική για τους «επαγγελματίες».

Η οικονομία είναι προσωρινή. Σήμερα είναι εύρωστη αύριο είναι ασθμαίνουσα. Η γεωπολιτική όμως είναι «αιώνια» και εξασφαλίζει την συνεχή οικονομική ευημερία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ