Oι Ρώσοι με έναν έξυπνο πόλεμο της φθοράς κατάφεραν να φθείρουν σε μη αναστρέψιμο βαθμό τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τόσο σε ό,τι αφορά το έμψυχο δυναμικό όσο και σε ότι αφορά τα δυτικά οπλικά συστήματα που οι δυτικές χώρες έστειλαν στην Ουκρανία για να την ενισχύσουν, αλλά φαίνεται πως αυτού του τύπου στρατιωτική επιχείρηση λαμβάνει τέλος και η Μόσχα ετοιμάζεται για την δική της αντεπίθεση αμέσως μετά την αποτυχημένη πλέον ουκρανική, ίσως και τον Σεπτέμβριο.

Oι Ρώσοι στα μετόπισθεν προχωρούν σε συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων και παρά το γεγονός πως διέρρεαν μία επίθεση τους κατά την άνοιξη, τελικά είναι πολύ πιο βολική για αυτούς να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο για να προλάβουν την έλευση των F 16 τα οποία θα παραδοθούν στο Κίεβο στο τέλος του έτους.

Θα ήθελαν να αποφύγουν τις εχθροπραξίες μέσα στο 2024.

Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι εμφανέστατες, καθώς από πολλές πηγές υπολογίζεται ότι έχουν σκοτωθεί πάνω από 400.000 Ουκρανοί στρατιώτες και υπάρχει δυσκολία στην αναπλήρωσή τους.

Aυτή την στιγμή οι Ουκρανοί στέλνουν στα μέτωπα ακόμα και άνδρες ηλικίας 45-55 ετών ενώ πρόσφατα ο Ουκρανός πρόεδρος Β.Ζελένσκι, αποφάσισε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας του τη διάλυση όλων των περιφερειακών στρατιωτικών επιτροπών της Ουκρανίας, που είναι επιφορτισμένες με τη στρατολόγηση, καθώς φαίνεται πως διαπιστώθηκαν περιπτώσεις διαφθοράς.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η αξιολόγηση των κέντρων στρατολόγησης της Ουκρανίας αποκάλυψε ενδείξεις κατάχρησης σε επαγγελματικό επίπεδο, που αφορά από τον παράνομο πλουτισμό έως τη μετακίνηση ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία στην άλλη πλευρά των συνόρων, ενώ βρίσκεται σε ισχύ σχετική απαγόρευση λόγω πολέμου.

Με λίγα λόγια οι περισσότεροι Ουκρανοί κάνουν τα πάντα για να μην πολεμήσουν. Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος από αυτούς είναι ρωσικής συνείδησης.

Αυτό καθίσταται σαφές και από το γεγονός ότι δημοσιεύονται βίντεο με τις διακοπές των Ουκρανών, στην πόλη της Οδησσού και στις παραλίες της (πάντα η Οδησσός ήταν μεγάλο καλοκαιρινό θέρετρο) εν μέσω πολέμου, και ενώ η χώρα έχει υποστεί τρομακτικές απώλειες σε ανθρώπους και ζημιές σε υποδομές.

Αυτή την στιγμή η Ουκρανία βρίσκεται σε μία κατάσταση παρόμοια με την Συρία και όμως χιλιάδες νέοι βρίσκουν την ευκαιρία να παρτάρουν και να διασκεδάζουν, δίχως αύριο, την στιγμή που χιλιάδες συμπατριώτες τους σκοτώνονται στα πεδία των μαχών, ή ακρωτηριάζονται καταστρέφοντας το όποιο μέλλον μπορούν να έχουν σε κοινωνίες σκληρές και ανταγωνιστικές όπου η εμφάνιση παίζει πρωτεύοντα και κύριο ρόλο.

Αντίθετα, οι Ρώσοι δεν έχουν απώλειες (είναι πολύ λίγες) ενώ και καθ όλη την διάρκεια του φετινού χειμώνα, αυτή που πολέμησε στα πεδία των μαχών ήταν μόνο η ρωσική ιδιωτική οργάνωση της Wagner.

Μία επίθεση που όπως δείχνει και ο σχετικός χάρτης, θα πραγματοποιηθεί προς τέσσερις κύριες κατευθύνσεις με σκοπό την κατάληψη του Χάρκοβο, της Χερσώνας με την Οδησσό, της Ζαπορίζια με την Ντνίπρο, αλλά και αποκοπή του ίδιου του Κιέβου.

Ο στόχος για το Χάρκοβο είναι ρεαλιστικός καθώς η πόλη αυτή ναι μεν είναι μεγάλη αλλά βρίσκεται κοντά στα σύνορα και έχει ως επί το πλείστον ρωσικό πληθυσμό.

Για την Χερσώνα με την Οδησσό και την Ζαπορίζια με την Ντνίπρο, οι Ρώσοι αν θέλουν να κακταλάβουν τόσο μεγάλα αστικά κέντρα θα πρέπει να χτυπήσουν με όλη την διαθέσιμη ισχύ, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει.

Το Κίεβο είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος καθώς κατοικείται από 5 εκατ. ανθρώπους, είναι μία αχανής πόλη και ο πληθυσμός είναι ουκρανικής συνείδησης. Μία επίθεση εναντίον του θα γίνει από τις δυνάμεις της Wagner στην Λευκορωσία και ο στόχος κυρίως θα είναι να εμποδίζεται το Κίεβο να αποστέλλει δυνάμεις στα διάφορα μέτωπα.

Με λίγα λόγια θα επαναληφθεί και πάλι ο αρχικός σχεδιασμός όταν οι Ρώσοι ξεκίνησαν την στρατιωτικής τους επέμβαση, αλλά δεν τον υλοποίησαν ποτέ καθώς διέπραξαν σωρεία λαθών κυρίως σε ότι αφορά την αξιολόγησή τους ως προς την αξιοπιστία των Δυτικών.

Όλοι θυμούνται πως οι Ρώσοι απέσυραν τις δυνάμεις τους έξω από το Κίεβο γιατί είχαν πιστέψει πως οι Ουκρανοί είχαν αποδεχτεί το σχέδιο ειρήνευσης που είχαν προτείνει.

Όλα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των ουκρανικών απωλειών. Αν είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται τότε οι Ρώσοι μπορούν να ελπίζουν πως θα πετύχουν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς.

Στο μεταξύ οι Ρώσοι συγκεντρώνουν στην Μαύρη Θάλασσα πολλά πυραυλοφόρα πλοία, δηλαδή σκάφη που θα φέρουν και θα εκτοξεύουν ρωσικούς πυραύλους cruise kalibr.

Θεωρείται βέβαιο πως θα μετακινηθούν και τα πλοία του στόλου της Κασπίας προς την Μαύρη Θάλασσα μέσω του καναλιού Βόλγα-Ντον αρκεί να το επιτρέπει το επίπεδο των υδάτων.

Να σημειωθεί πως ακόμα οι Ουκρανοί μετά από 75 ημέρες αντεπίθεσης δεν έχουν καταφέρει να «ξύσουν» την πρώτη γραμμή άμυνας των Ρώσων.

Οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει τρεις και πολλές πηγές αναφέρουν πως είναι πέντε!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ