Η Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει τη θέση της για πιθανά ουκρανικά πλήγματα με όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ σε ρωσικό έδαφος, ακόμη και μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην περιφέρεια Χάρκοβο, δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υποστηρίζουν ούτε ενθαρρύνουν τα χτυπήματα του Κιέβου με αμερικανικά όπλα στο ρωσικό έδαφος, ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι φέρεται να προσπαθούν να πείσουν την Ουάσιγκτον να άρει αυτή την απαγόρευση.

«Πιστεύουμε ότι ο εξοπλισμός, οι δυνατότητες που δίνουμε στην Ουκρανία, που δίνουν άλλες χώρες στην Ουκρανία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να πάρουν πίσω το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Σινγκ.

Σύμφωνα με τον Σινγκ, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν συζήτησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ρουστέμ Ουμέροφ πώς η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει καλύτερα τα παρεχόμενα όπλα.

«Και πιστεύουμε ότι αυτό είναι εντός του ουκρανικού εδάφους», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκυ δήλωσε στις 16 Μαΐου ότι πιστεύει ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις γιατί δεν πρόκειται για μια ουκρανική επίθεση με χρήση δυτικών όπλων στο ρωσικό έδαφος. Πρόκειται για άμυνα».

«Είναι το ίδιο θέμα με τις προληπτικές κυρώσεις για το οποίο συζητούσαμε πριν από τον πόλεμο. Είναι μια προειδοποίηση», είπε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια περιοχή «γκρίζας ζώνης» στην πλευρά της των συνόρων από την οποία εκδίωξε τον άμαχο πληθυσμό «για προφανείς λόγους».

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς, τους οποίους η Ουκρανία φέρεται να χρησιμοποίησε για να χτυπήσει ρωσικούς στόχους στην κατεχόμενη Κριμαία. Οι περιορισμοί της Ουάσιγκτον, όπως περιγράφονται από Ουκρανούς αξιωματούχους, θα αποτρέψουν την επανάληψη μιας τέτοιας επίθεσης στο ρωσικό έδαφος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στις 15 Μαΐου ότι το Κίεβο «πρέπει να λάβει αποφάσεις μόνο του» όταν αποφασίζει πώς να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, αλλά επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον δεν επέτρεψε ούτε ενθάρρυνε πλήγματα εκτός Ουκρανίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε πρόσφατα ότι δεν αντιτίθεται στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα που προμηθεύονται από τη Βρετανία για να χτυπήσει απευθείας τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Μπάιμπα Μπραζέ δήλωσε νωρίτερα τον Μάιο ότι αρκετές χώρες είχαν στείλει όπλα στο Κίεβο χωρίς περιορισμούς στα χτυπήματα εντός του ρωσικού εδάφους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ