Η ρωσική Αεροπορία και η Αεροπορία του PLA της Κίνας πραγματοποιούν κοινή εναέρια περιπολία με στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS και H-6K πάνω από τη Θάλασσα Chukchi, τον Βερίγγειο Πορθμό και το βόρειο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, δηλαδή κοντά στην Αλάσκα.

Μία αποστολή που έγινε πρώτη φορά στα χρονικά τόσο κοντά στις ακτές της Αλάσκα, τουτέστιν σε αμερικανικό έδαφος όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου! Οι Αμερικανοί ανησυχούν καθώς βλέπουν τις δύο υπερδυνάμεις να δρουν ως ενιαίο στρατιωτικό «μπλοκ».

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αναχαίτιση των ρωσοκινεζικών στρατηγικών βομβαρδιστικών η οποία πραγματοποιήθηκε από αμερικανικά F-16 και F-35 αλλά και καναδικά CF-18.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, τα ρωσικά και κινεζικά πληρώματα επεξεργάστηκαν θέματα συνεργασίας σε όλα τα στάδια της εναέριας περιπολίας στη νέα περιοχή κοινών δράσεων.

Η αεροπορική κάλυψη με μαχητικά αεροσκάφη έγινε από τα αεροσκάφη Su-30SM και Su-35S.

Η κοινή διάρκεια πτήσης ρωσικών και κινεζικών αεροσκαφών ήταν πάνω από 5 ώρες.

Στα ξεχωριστά στάδια της διαδρομής, η αεροπορική ομάδα συνοδευόταν από μαχητικά αεροσκάφη ξένων χωρών.

Κατά τη διάρκεια της περιπολίας τα αεροσκάφη τήρησαν απαρέγκλιτα τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

Δεν υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου ξένων χωρών. Μετά την ολοκλήρωση της κοινής αεροπορικής περιπολίας, όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν στα αεροδρόμια τους. Η περιπολία διεξήχθη στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου στρατιωτικής συνεργασίας του 2024 και δεν στρέφεται κατά τρίτων χωρών.

Η Διοίκηση Βορειοαμερικανικής Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) εντόπισε τα ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη να πετούν μαζί σε μικρή απόσταση από την Αλάσκα για πρώτη φορά.

Τα πολεμικά αεροσκάφη, δύο ρωσικά και δύο κινεζικά, παρέμειναν σε διεθνή εναέριο χώρο και δεν θεωρήθηκαν σαν απειλή σύμφωνα με τη NORAD ωστόσο, ακολούθησε επιχείρηση αναχαίτισης όπως αναφέρει το CNNi και σε καμία περίπτωση δεν εισήλθε σε αμερικανικό ή καναδικό εναέριο χώρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ