Τα αποθέματα της Ουκρανίας στην αμερικανικής κατασκευής βόμβας (GLSDB) παρεμποδίζονται από ρωσικό εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, ανέφεραν στο Reuters τρεις ενημερωμένες πηγές που γνωρίζουν το «πρόβλημα».

 H GLSDB είναι μια παραλλαγή της βόμβας μικρής διαμέτρου GBU-39 της Boeing. Πρόκειται για ένα πυρομαχικό 129 κιλών με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων που έχει σχεδιαστεί για χτυπήματα κατά βαριά εδραιωμένων στόχων.

Μπορεί να εκτοξευθεί από συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων ακριβείας M270 και M142 HIMARS τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να παραδίδουν στην Ουκρανία στα μέσα του 2022.

Οι βόμβες GLSDB άρχισαν να αποστέλλονται στην Ουκρανία στις αρχές του 2024 σε μια προσπάθεια από το Πεντάγωνο να επεκτείνει το δυναμικό κρούσης μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας, το οποίο το Κίεβο έχει χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς στόχους στο Ντονμπάς και αλλού.

Πηγές του Reuters ανέφεραν ότι ο ρωσικός εξοπλισμός παρεμβολής στοχεύει το σύστημα αδρανειακής πλοήγησης του GLSDB που υποστηρίζεται από GPS, μειώνοντας δραματικά την αποτελεσματικότητά του.

«Η κατασκευάστρια εταιρεία θα χρειαζόταν μήνες για να διορθώσει το πρόβλημα».

Το GLSDB είναι μόνο ένα από τα συστήματα με τα οποία οι δυνάμεις της Ουκρανίας που υποστηρίζονται από το ΝΑΤΟ έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα χάρη στα ρωσικά μέτρα ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο Ντάνιελ Πατ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Χάντσον, παραδέχθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο τον Μάρτιο ότι η αποτελεσματικότητα των βλημάτων πυροβολικού Excalibur που κατευθύνονται με GPS των ΗΠΑ 155 χιλιοστών μειώθηκε από 70% σε μόλις 6% αρκετές εβδομάδες αφότου παραδόθηκαν στο Κίεβο.

Τα άσχημα νέα για το αμερικανικό Πεντάγωνο σχετικά με την απόδοση της βόμβας GLSDB ήρθαν μετά από μια αναφορά των New York Times αυτή την εβδομάδα που επικαλείται Ουκρανούς αξιωματούχους, ειδικούς στον ηλεκτρονικό πόλεμο, αναφέροντας ότι ο ρωσικός ηλεκτρονικός πόλεμος είχε μπλοκάρει επιτυχώς τους δορυφορικούς διαδικτυακούς τερματικούς σταθμούς Starlink της SpaceX en μαζική στην περιοχή του Χαρκόβου.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ