Σε σημείο καμπής βρίσκονται οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία καθώς αυτή τη στιγμή ενεργά είναι τα μέτωπα σε Χάρκοβο και Τσάσιβ Γιαρ, αναμένεται σύντομα ένα νέο μέτωπο στο Σούμι και υπάρχει μία σχετική στασιμότητα σε Χερσώνα-Ζαπορίζια.

Η συνολική εικόνα που παρουσιάζεται δείχνει μία στασιμότητα λίγο πριν από την «θύελλα».

Εάν κάποιος προσέξει τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες θα καταλάβει ότι υπάρχει μία προσπάθεια των Ουκρανών να καταστραφούν όσο γίνεται περισσότερες συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, για να μπορέσουν να δράσουν τα εν αναμονή F-16.

Οι Ουκρανοί περιμένουν τα F-16 εναγωνίως καθώς σε αυτά υπολογίζουν πάρα πολλά, για να διακόψω την ρωσική αεροπορική υπεροχή.

Υπενθυμίζεται ότι αυτά θα προέλθουν από την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Δανία και πρόκειται για F-16 Block 15 τα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί σε επίπεδο MLU.

Τα συγκεκριμένα διαθέτουν έγχρωμες οθόνες και σε κάποια σημεία είναι περίπου ισάξια των F-16 Block 52, είναι όμως πιο ευέλικτα από αυτά σε κλειστή αερομαχία και εάν οι Ουκρανοί πιλότοι μπορούν να τα πιλοτάρουν με επάρκεια θα αποτελέσουν δύσκολο αντίπαλο για τους Ρώσους.

Πάντως, ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι, είναι απογοητευμένοι με το επίπεδο των Ουκρανών πιλότων και την εκπαίδευση που μπορούν να αφομοιώσουν και κάποιοι από αυτούς λένε χαρακτηριστικά ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι «να τα απογειώσουν και να τα προσγειώσουν».

Όλα θα κριθούν από τους S-400 που θα έχουν σε διαθεσιμότητα οι Ρώσοι σε διάφορα καίρια σημεία του ουκρανικού μετώπου για να συνεχίσουν να διατηρούν την αεροπορική κυριαρχία τους.

Σημειώνεται ότι η ρωσική αεροπορική κυριαρχία κατέστη πλήρης κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα πριν από έξι μήνες όταν και οι Ρώσοι κατέστρεψαν 16 ουκρανικούς τετραπλούς εκτοξευτές S-300.

Σε ό,τι αφορά τα μέτωπα της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή, σφοδρές μάχες διεξάγονται στο Τσάσιβ Γιαρ, αλλά και βόρεια και νότια του Χαρκόβου.

Στο Τσάσιβ Γιαρ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον διεισδύσει βαθιά στον αστικό ιστό της πόλης και θεωρείται ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη για τους Ουκρανούς.

Η πόλη θα καταληφθεί όπως όλα δείχνουν, το μόνο που μένει να φανεί είναι πότε θα γίνει αυτό.

Πρόκειται για μία πόλη-«κλειδί», καθώς διακόπτη οριστικά οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων του βορείου και του νότιου Ντόνμπας.

Στο Χάρκοβο συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στις πόλεις Βόλτσανσκ και Λίπτσι, με τους Ρώσους να έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος τους και να θεωρείται και εκεί η κατάσταση ως μη αναστρέψιμη.

Πρόκειται για δύο πόλεις οι οποίες προσφέρουν άμεση επαφή με τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο Ε40 του Χαρκόβου μέσω του οποίου θα μπορούν να αποκλείσουν οι Ρώσοι το μεγάλο αυτό αστικό κέντρο και να επιδιώξουν την κατάληψη του μέσω μιας μακρόχρονης πολιορκίας.

Έξω από την περιφέρεια του Σούμι στην ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες σε όγκο ρωσικές δυνάμεις οι οποίες αναμένεται να εμπλακούν κάποια στιγμή μέσ στο καλοκαίρι.

Εάν συμβεί αυτό θα καταφέρουν να αποκόψουν το Χάρκοβο και από την δυτική του πλευρά.

Στα νότια μέτωπα της Ζαπορίζια και της Χερσώνας επικρατεί μία στασιμότητα, ίσως γιατί αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους Ρώσους.

Θεωρούν τους Ουκρανούς αδύναμους για να προχωρήσουν σε κάποια απειλητική ενέργεια και διατηρούν πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων να προχωρήσουν σε αιφνιδιαστική επιχείρηση ανά πάσα στιγμή.

Άλλωστε η στρατηγική των «1000 τσιμπημάτων» που εφαρμόζουν οι Ρώσοι απέδωσε τα μέγιστα, καθώς εξαντλούν τους Ουκρανούς τους οποίους τους αναγκάζουν να μεταφέρουν και να αναλώνουν συνεχώς τις εφεδρείες τους σε πολλά σημεία του ουκρανικού μετώπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ