Στη Σούδα κατέπλευσε το ρωσικό Α/Τ Severomorsk
ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στο ναύσταθμο της Σούδας κατέπλευσε σήμερα το αντιτορπιλικό Severomorsk («Североморск») κλάσης «Udaloy I» το οποίο υπηρετεί στο ρωσικό Βόρειο Στόλο. Θα παραμείνει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου. Κατά την διάρκεια της παραμονής του θα υπάρξει συνεκπαίδευση στο ΚΕΝΑΠ (Κέντρο εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής) με ελληνικές ειδικές δυνάμεις στις διαδικασίες ναυτικής αποτροπής.
Ως τελικός προορισμός του πλοίο δίνεται ο κόλπος του Άντεν, αλλά απ’ότι φαίνεται θα ενταχθεί στην ρωσική δύναμη που περιπολεί στη Α.Μεσόγειο στις ακτές της Συρίας
Πρόκειται για αντιτορπιλικό ανθυποβρυχιακού πολέμου ένα από τα 8 της κλάσης, τα οποία ναυπηγήθηκαν από το σοβιετικό Ναυτικό την περίοδο 1980-1991 και σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία. Παρά το γεγονός ότι έχει σχεδιαστεί κατά βάση για ανρυποβρυχιακό αγώνα, εν τούτοις
Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει το συμπλήρωμα της κλάσης αντιτορπιλικών Sovremenny τα οποία διαθέτουν εξοπλισμό κατάλληλο για αεράμυνα περιοχής και προσβολή στόχων επιφανείας.
Τα αντιτορπιλικά κλάσης Udaloy θεωρούνται από το ΝΑΤΟ σκάφη αντίστοιχα με τα αμερικανικά αντιτορπιλικά Spruance αλλά με έμφαση σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου ASW κατάλληλα για εξουδετέρωση εχθρικών υποβρυχίων.
Ως αποτέλεσμα διαθέτουν εξειδικευμένο εξοπλισμό για ανίχνευση και προσβολή στόχων υπό την επιφάνεια της θάλασσας με περιορισμένες ικανότητες στην προσβολή στόχων αέρος και επιφανείας. Επίσης υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα συστήματα ραντάρ που χρησιμοποιεί κάθε ένα από τα πλοία της κλάσης.
Οι σχεδιαστικές καταβολές του αντιτορπιλικού Severomorsk προέρχονται από την περίοδο ψυχρού πολέμου, όπου μαζί με τα υπόλοιπα πλοία της κλάσης του, ήταν σχεδιασμένα για δράση στο πλαίσιο ομάδας μάχης με άλλα πλοία του σοβιετικού στόλου με αποστολή την προσβολή αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων .
Τα αντιτορπιλικά κλάσης Udaloy II αποτελούν εξελικτική σχεδίαση που αναβάθμισε την αρχική έκδοση ώστε να είναι κατάλληλη για πολλαπλές αποστολές. Διαθέτει ποικιλία οπλικών συστημάτων ανάμεσα τους τα προηγμένα βλήματα SS-N-22 και αντιπυραυλικά συστήματα CIWCS.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr