Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, ένας εκ των κορυφαίων στελεχών της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Πληροφοριών φαίνεται να εκφράζει τη δυσπιστία του προς το πρόσωπο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Περμ, στο πλαίσιο της επιθεώρησης του ομώνυμου πυρηνοκίνητου υποβρυχίου.

 Εκεί, ο κ.Πούτιν έδωσε το σύνθημα στους διοικητές του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, με τη φράση «Θα τους διαλύσουμε», σύμφωνα με όσα αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με δύο μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία – την λειψανδρία και την οικονομική ανέχεια που διέρχεται – έχει κάνει τον Κύριλο Μπουτάνοφ να σκεφτεί σοβαρά το ζήτημα της αμφισβήτησης της ουκρανικής πολιτικής ηγεσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τρίτοι παράγοντες από τη πλευρά της Δύσης θα επικοινωνήσουν με τον επικεφαλής της GUR έτσι ώστε να τονιστούν…οι συνέπειες σε περίπτωση εκτενέστερης δυσφορίας προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ουκρανός πρόεδρος γνωρίζει την αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του από τον κ.Μπουντάνοφ.

Σε σχετική ενημέρωση, ο ίδιος είχε εξηγήσει ότι η Ρωσία έχοντας αυτοκρατορική υπόσταση μπορεί να ενσωματώσει ανά πάσα στιγμή όποιο κομμάτι της Ουκρανίας επιθυμεί.

Έτσι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Α/ΓΕΣ των AFU και νυν πρέσβη της Ουκρανίας στη Βρετανία, Βάλερι Ζαλούζνι, άλλο ένα ανώτατο στέλεχος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μένει δυσαρεστημένος, όχι τόσο με την έκβαση του πολέμου, αλλά κυρίως με τις θυσίες που έχουν γίνει για τα σχέδια που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του Κιέβου.

Η δυσφορία προς το πρόσωπο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι υπαρκτή και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος παραμένει στην εξουσία λόγω του πολέμου (η θητεία του λήγει τον Μάιο του 2024), είναι δύσκολο να εκφραστεί έντονα οποιαδήποτε αντίθεση.

 Ο Ρώσος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι θα ξεκινήσει τις επαφές με την Ουκρανία για οποιοδήποτε ζήτημα, μόνο εάν ερχόταν μεταβατική κυβέρνηση, εντείνοντας το κλίμα για πολιτική αλλαγή στην ήδη τεταμένη «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα.

Η κατάσταση στο Κίεβο γίνεται διαρκώς πιο περίπλοκη, με τα πρόσφατα γεγονότα να «ανακατεύουν» την τράπουλα και να δημιουργούν ένα σύνθετο σκηνικό, μέχρι την έναρξη τέτοιου είδους συζητήσεων στις οποίες θα ήταν θετική και η Μόσχα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ