Ο περιφερειακός διοικητής του Χαρκόβου, Όλεγκ Σινεχούμποφ, εγκατέλειψε το Χάρκοβο, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. 

Οι ουκρανικές αρχές θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσουν ταραχές μέσα στην ίδια την πόλη του Χάρκοβου, όπως έγινε με τις κωμοπόλεις ανατολικά της μεγαλούπολης των 2 εκατ. κατοίκων, στις οποίες οι ρωσόφωνοι εξεγέρθηκαν και βοήθησαν την κατάληψή τους από τις ρωσικές δυνάμεις.

Κατά συνέπεια θα μπορούσε να παγιδευτεί ο Όλεγκ Σινεχούμποφ και εν τέλει να συλληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Πάνω από 4.000 κάτοικοι της περιοχής που αυτοπροσδιορίζονται ως «Ουκρανοί» και όχι Ρώσοι όπως η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, έχουν εγκαταλείψει επίσης την ευρύτερη περιοχή του βορειοανατολικού μετώπου, όπως δήλωσε στην τελευταία ανακοίνωσή του ο Ο.Σινεχούμποφ την Κυριακή.

Υπάρχουν ακόμη, αναφορές για μαζική εγκατάλειψη θέσεων μάχης και από Ουκρανούς στρατιώτες, ιδίως κατόπιν της είδησης για τη διαφυγή του κυβερνήτη της πόλης.

Ο διοικητής των αμυνόμενων μονάδων του ουκρανικού Στρατού στο Χάρκοβο, Ντένις Γιαροσλάβσκι, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν εύκολα την πρώτη γραμμή άμυνας, παρά την υποτιθέμενη ύπαρξη ισχυρών αμυντικών οχυρώσεων και θέσεων μάχης.

«Τα ρωσικά στρατεύματα διαπέρασαν την πρώτη γραμμή άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Χάρκοβο με ευκολία, καθώς δεν υπήρχαν οχυρώσεις στα σύνορα» δήλωσε ο Ντένις Γιαροσλάβσκι.

Η υποτιθέμενη πρώτη γραμμή άμυνας, η οποία έπρεπε να περιλαμβάνει οχυρώσεις για την περίπτωση επίθεσης από την περιοχή του Μπέλγκοροντ, ήταν μόνο στο μυαλό των δυτικών που μιλούσαν για «άπαρτο κάστρο», όταν αναφερόντουσαν στο Χάρκοβο.

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Γκλίμποκι και προελαύνουν προς το κυρίαρχο ύψωμα βόρεια του Λύπτσι.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως η κατάληψη του Λύπτσι είναι θέμα ωρών καθώς βρίσκεται σε πεδιάδα και εντός εμβέλειας του ρωσικού πυροβολικού.

«Δεν υπήρχαν ούτε ναρκοπέδια. Η πρώτη γραμμή οχυρώσεων και αντιαρματικών φραγμάτων απλώς δεν υπήρχε. Ο εχθρός πέρασε ανενόχλητος. Εδώ και δύο χρόνια θα έπρεπε να υπάρχουν τσιμεντένιες οχυρώσεις στα ουκρανικά σύνορα! Και δεν υπήρχε τίποτα.» πρόσθεσε ο Ν.Γιαροσλάβσκι, αναφέροντας επίσης ότι η 125η Ταξιαρχία αποχώρησε αναγκαστικά από τις θέσεις της.

Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο Βολτσάνσκ είναι «πολύ δύσκολη» και ανέφερε ότι «ο εχθρός συγκεντρώνει εφεδρείες, έχουν ξεκινήσει οδομαχίες και η πόλη έχει περικυκλωθεί».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει 14 κωμοπόλεις και έκταση 285 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο προσπαθεί να ενισχύσει το μέτωπο άμυνας της περιοχής, μετεφάροντας την 3η Ταξιαρχία, με τα εναπομείναντα μέρη του Τάγματος Αζόφ και την 79η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, η οποία είχε προσπαθήσει να αμυνθεί στη Νοβομιχαΐλοβκα τον Απρίλιο.

Το πότε θα φτάσουν και αν είναι η ισχύς τους αρκετή για να ανακόψουν τη ρωσική προέλαση, είναι αμφίβολο, καθώς στην πορεία τους βάλλονται από την ρωσική Αεροπορία και το πυροβολικό, αλλά και από drones και FPVs.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ