Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει «μεγάλες» εδαφικές απώλειες μέχρι το τέλος του έτους και ίσως δεν είναι άσχετες των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν για την αλματώδη ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα ο Β.Πούτιν ανέφερε ότι ο όγκος ης παραγωγής πυρομαχικών έχει αυξηθεί κατά 14 φορές μέσα σε δύο χρόνια, των drone 4 φορές και των τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων κατά 3,5 φορές!

Οι αριθμοί είναι καταλυτικοί για την ρωσική δύναμη που μάχεται στην Ουκρανία και αυτό η Δύση δείχνει όχι απλά να το έχει αντιληφθεί αλλά και να μην μπορεί να αναπληρώσει (στον χρόνο που ζητούν οι Ουκρανοί).

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung δημοσιεύει αυτήν την πρόβλεψη επικαλούμενη δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το δημοσίευμα λέει ότι αυτή τη στιγμή η «μεγάλη εικόνα» για την Ουκρανία φαίνεται ζοφερή λόγω της ρωσικής κυριαρχίας.

Η εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών λέει ότι το Κίεβο δεν αναμένεται να είναι σε θέση να «αδράξει την πρωτοβουλία» το 2024.

Μέχρι το τέλος του έτους, η Ουκρανία είναι πιθανό να υποστεί «σημαντικά μεγαλύτερες εδαφικές απώλειες» σε σχέση με τους μήνες από τον Ιανουάριο.

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν πυροβολικό πολύ πιο βαρύ από αυτό των Ουκρανών, και πάνω απ’ όλα, η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να «αντισταθμίσει» τις απώλειές της.

 Το Κίεβο, από την άλλη πλευρά, δεν είναι σε θέση να στρατολογήσει αρκετούς νέους στρατιώτες «για να αντισταθμίσει τις απώλειες και να δημιουργήσει εφεδρεία».

Οι νέοι κανόνες επιστράτευσης «θα έχουν αντίκτυπο μόνο στο τέλος του καλοκαιριού» γιατί οι στρατεύσιμοι πρέπει πρώτα να περάσουν εκπαίδευση.

Σύμφωνα με αυτήν την εκτίμηση της υπηρεσίας πληροφοριών, η αναμενόμενη απώλεια εδάφους από την Ουκρανία είναι συνέπεια του τρέχοντος «αμυντικού προσανατολισμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της συναφούς παράτασης των μαχών».

Η Ουκρανία θέλει να «διατηρήσει το προσωπικό» και τώρα «αγοράζει χρόνο παραχωρώντας εδάφη».

Το Κίεβο ελπίζει ότι αυτό θα του δώσει χρόνο να κινητοποιηθεί και να αποκαταστήσει το δικό του στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.

Ωστόσο, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος θα μπορούσαν να γίνουν πρόβλημα.

Ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κόμματος ‘Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU)’, Ρόντεριχ Κιεσεβέτερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών, επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία έχει προβλήματα με τα πυρομαχικά και την επιστράτευση.

‘Ωστόσο, είπε επίσης ότι «κυκλοφορούν πλέον απαισιόδοξα μηνύματα για την κατάσταση», προφανώς με στόχο «να δείξουν ότι η κατάσταση είναι απελπιστική και ότι η στρατιωτική υποστήριξη δεν έχει πλέον νόημα».

Ο στόχος αυτού είναι να ασκηθεί πίεση στο Κίεβο να «παραχωρήσει εδάφη».

Ο βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Ραλφ Στέγκνερ, επίσης μέλος της επιτροπής ελέγχου, είπε ότι η αποτυχημένη επίθεση της Ουκρανίας πέρυσι έδειξε ότι «μπορούμε και πρέπει να αποτρέψουμε την ήττα της Ουκρανίας, αλλά δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη νίκη της».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ