Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος πιθανός διάδοχος του Δ.Αβραμόπουλου στο ΥΠΕΘΑ
ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ "MADE IN USA"...
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος εμφανίζεται αυτή την στιγμή ως ο διάδοχος του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά την αποχώρηση του τελευταίου από την ενεργό εσωτερική πολιτική σκηνή και την αποδοχή της τοποθέσής του ως Επιτρόπου (φημολοείτε οτι ήδη έχει συμφωνηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιυνκέρ η ανάληψη του Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης…) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο στρατηγός Μ.Κωσταράκος είναι ο μοναδικός που “γεφυρώνει” τις πέντε από τις έξι υπουργικές περιόδους των υπουργών Εθνικής Αμυνας των τελευταίων πέντε ετών και μόνο από υπουργίας Ε.Βενιζέλου δεν ήταν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Γνωρίζει αυτή την στιγμή άριστα όχι μόνο τα στρατιωτικά θέματα και τα θέματα προσωπικού, αλλά έχει συνολική εικόνα και λόγο για την πολιτική του υπουργείου.
Και το κυριότερο, ίσως (ειδικά αυτή την εποχή): Στηρίζεται από τις ΗΠΑ. Και μόνο τυχαία δεν είναι η μακροημέρευσή του στο πόστο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όταν οι “από κάτω του” Αρχηγοί των Κλάδων, “σαρώθηκαν” από τις θέσεις των Αρχηγών των Επιτελείων, τρείς και τέσσερις φορές.
Ο ίδιος, πριν ανακύψει το ζήτημα της αποχώρησης του Δ.Αβραμόπουλου σήμερα, στόχευε στο να περάσει η διάταξη για την θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με την ρύθμιση 2+2 έτη που αυτομάτως θα του έδινε ακόμα ένα χρόνο στην Αρχηγία, καθώς έχει ήδη τρία χρόνια σε αυτή την θέση (από την 1η Νοεμβρίου 2011 που αντικατέστησε τον “πραξικοπηματία” Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Ι.Γιάγκο, επίσης “εκλεκτό” των ΗΠΑ).
Ομως ο Δ.Αβραμόπουλος είχε αποφασίσει να μην περάσει την διάταξη, οπότε ο Μ.Κωσταράκος θα αποστρατευόταν αν και δεν αποκλείεται να πήγαινε σε κάποια άλλη θέση εντός του κρατικού μηχανισμού ή ως εκπρόσωπος της Ελλάδος σε κάποιο διεθνή οργανισμό.
Δεν είναι τυχαίος αξιωματικός, έχει κατάρτιση και πανεπιστημιακή και στρατιωτική, αποδείχθηκε καλύτερος στην διοίκηση απ’ότι τον ανέμεναν και γενικά κράτησε το Επιτελείο σε μια ικανοποιητική κατάσταση.
Ανήκει στην μερίδα των αξιωματικών που θέλει περισσότερο καταρτισμένους και με πανεπιστημιακή μόρφωση αξιωματικούς και λιγότερο επιχειρησιακούς. Είναι η αμερικανική άποψη που θέλει τους αξιωματικούς με master και λιγότερο με το όπλο στο χέρι.
Εκανε πράξη τα όσα προέβλεπε ο νόμος Βενιζέλου και λειτούργησε ως ο απόλυτος “αρχιστράτηγος” απαιτώντας να έχει κυρίαρχο ρόλο μεταξύ των Αρχηγών Επιτελείων.
Η τοποθέτησή του ως υπουργού, αν τελικά πραγματοποιηθεί, σίγουρα θα έχει μία λογική και σίγουρα θα είναι πιο “ασφαλής” επιλογή σε ότι αφορά την Εθνική Αμυνα από τα απίθανα ονόματα που ακούγονται.
To υπουργείο, απλά θα “αμερικανοποιηθεί” λίγο παραπάνω-ναι, πάντα υπάρχει περιθώριο!
Αλλωστε, όποιος ή όποια (μπρρρρρ!) και να έρθει το ίδιο θα συμβεί…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr