Μετά την Κίνα που ήθελε να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν θα ανεχθεί εντάσεις στον δικό της «Δρόμο του Μεταξιού»  και τις κοινές ασκήσεις του κινεζικού Ναυτικού με το ΠΝ ήρθε η σειρά των Αιγυπτίων να κάνουν και αυτοί αισθητοί την παρουσία τους με την κοινή αεροναυτική άσκηση με την Ελλάδα με σαφή σκοπό να γίνει κατανοητό από την απέναντι πλευρά ότι δεν θα υπάρξουν «παιχνίια» στην ελληνική ΑΟΖ καθώς συνδέεται άρρηκτα με τα ενεργειακά συμφέροντα του Καΐρου.

«Από 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2017, θα πραγματοποιηθεί η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 1/2017», στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών» όπως αναφέρει και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Είναι μια περίοδος με μεγάλες εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου ειδικότερα μετά από την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας που με NAVTEX της δεσμεύει την κυπριακή ΑΟΖ για ανθυποβρυχιακές ασκήσεις της με το αμερικανικό Ναυτικό και την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρά σε επίσημα διαβήματα προς τις ΗΠΑ.

Η άσκηση αυτή έρχεται στέλνει σαφή μηνύματα για την ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αποφασισμένες να προστατέψουν με κάθε κόστος την εδαφική κυριαρχία του Ελληνισμού σε όποιο θέατρο παραστεί ανάγκη.

Η άσκηση, η οποία διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αιγύπτου εντός του FIR Καϊρου, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας και στην Αεροπορική Βάση Jinklees.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 2 Φρεγάτες, 1 Υποβρύχιο, 4 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος C-130, 1 Αεροσκάφος AWACS, 1 Ελικόπτερο CHINOOK και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 Ελικοπτεροφόρο, 1 Φρεγάτα, 1 Υποβρύχιο, 1 Πυραυλάκατο, 6 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος C-130, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων .

Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών με την βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, στην αντιμετώπιση κρίσεων που άπτονται της θαλάσσιας ασφαλείας και στις επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:

Την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο.

Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.

Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας. 

Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Την εξάσκηση  σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).

Την εκτέλεση ασκήσεως πυρών.

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, θα πραγματοποιηθεί η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), εν πλω, επί της Φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ και του Ελικοπτεροφόρου ENS ANWAR EL SADAT, με την παρουσία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, Lieutenant General Mahmoud Hegazy, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ και του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου, Vice Admiral Ahmed Khaled Hassan Saeed.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ