“Σε δύο χρόνια τουλάχιστον” η Ρωσία θα ξεκινήσει την παράδοση των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Industries İsmail Demir στις 25 Σεπτεμβρίου, διαψεύδοντας κάθε φημολογία ότι “Οι S-400 ήδη φορτώνονται σε πλοία με κατεύθυνση την Τουρκία”.

Η ρωσική γραμμή παραγωγής είναι υπερπλήρης και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η κατασκευή των υποσυστημάτων γα τα S-400 της Κίνας, άρα η Τουρκία, αργεί να πάρει σειρά. Και υπάρχει ένα παράθυρο» δύο ετών στην Ελλάδα να κτίσει την αντίδρασή της

“Δεν θέλουμε να δώσουμε χρονοδιάγραμμα όπως έχουμε κάνει σε κάποιες άλλες διαπραγματεύσεις, αλλά μπορούμε να πούμε ότι η παράδοση θα ξεκινήσει σε τουλάχιστον δύο χρόνια “, δήλωσε ο Ντιμίρ σε μια συνάντηση έναρξης του Διαγωνισμού Σχεδιασμού Μη επανδρωμένων και Αυτόνομων Χωρικών Οχημάτων στην Άγκυρα.        

ΚΙ επειδή “η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία” ας συνεχίσουμε να ελπίζουμε ότι οι ευαίσθητες ρωσο-τουρκικές σχέσεις θα αντιμετωπίσουν κάποια μείζονα κρίση που θα οδηγήσει στην ματαίωση του προγράμματος ή θα γίνει κάποιο φιλοδυτικό πραξικόπημα που θα ανατρέψει τον Ρ.Τ.Ερντογάν ή κάτι ανάλογο.

Μέχρι τότε και αν δεν γίνουν όλα αυτά η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει στην πυραυλική “ασφυξία” που θα υποστεί το κύριο όπλο της και το μοναδικό με στρατηγική βαρύτητα, η Πολεμική Αεροπορία:

-Πρώτον να αναβαθμίσει άμεσα τα S-300PMU1 και να σταματήσει το παραμύθι του “εμπάργκο” όπλων στην Ρωσία, το οποίο έτσι ή αλλιώς “κουρέλιασε” η Τουρκία. 

Η αναβάθμιση του ραντάρ και η απόκτηση βλήματος που να μπορεί να εκτοξευθεί από τους νυν εκτοξευτές θα πολλαπλασιάσει 60% τις ήδη πολύ μεγάλες δυνατότητες του συστήματος. Δύο κατηγορίες βλημάτων του S-400, το 48Ν6Ε3 βεληνεκούς 250 χιλιομέτρων και το 48Ν6Ε2 βεληνεκούς 200 χιλιομέτρων, μπορούν να αγοραστούν (είναι πρόγραμμα που εκκρεμεί από την εποχή Δ.Αβραμόπουλου), σε έναν έστω περιορισμένο αριθμό 24 βλημάτων.

Ταυτόχρονη αναβάθμιση των ραντάρ πρόσκτησης στόχου και διαχείρισης μάχης. Σήμερα “βλέπουν” μέχρι τα 300 χλμ. Mε την αναβάθμιση θα βλέπουν μέχρι τα 450 χλμ.. Καινούριο ή αναβάθμιση του νυν ραντάρ εμπλοκής και ελέγχου πυρός. 

-Να επανατοποθετηθούν οι S-300: Η Σαμοθράκη είναι ιδανική για να  την εγκατάστασή τους, τουλάχιστον της μίας συστοιχίας.

Ακόμα και μέχρι τα 250 χλμ. θα “κλειδώσει” όλο τον Εβρο, μέχρι την μέση της Ανατολικής Θράκης και όλα τα τουρκικά παράλια, προσφέροντας πλήρη κάλυψη σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο.

Θα έχει από τον βορρά support από τα Patriot PAC-3 της Ελευθερούπολης και της Θεσσαλονίκης και στα νότια από τα Patriot PAC-3 της Σκύρου. Είναι ίσως το μόνο όπλο που με την σωστή αναβάθμιση θα μπορεί να “δει” και να καταρρίψει τα F-35.

-Να υπάρξει άμεση προμήθεια μαχητικών F-35. Μπορεί να μην έχουν παραδοθεί μέχρι το 2019, αλλά θα έχουν παραδοθεί το 2021. Αρα “με το ζόρι”, έστω το χρονικό παράθυρα ευκαιρίας θα μείνει ανοικτό.

-Να  μην υλοποιηθεί ο χρονοβόρος και άνευ σημαντικής αιτίας δαπανηρότατος εκσυγχρονισμός των F-16.

Για να μην απαξιωθούν, καλό είναι να αγοραστούν επιτέλους, ανταλλακτικά για να πετάξουν τα αεροσκάφη. Δεν είναι δυνατόν να πανηγυρίζουμε επειδή προμηθευτήκαμε φρένα στα Mirage 2000. Τα μαχητικά, όπως όλα τα μηχανήματα, χρειάζονται ανταλλακτικά. Η απαξίωση δεν προήλθε από την τεχνολογική απαξία τους, αλλά από τα Μνημόνια που απαγόρευαν να αγοραστούν τα ανταλλακτικά. Ε, δεν θα πληρώσουμε τα ανταλλακτικά Χ10!

-Να αγοραστούν όπλα μακρού βεληνεκούς που να μπορούν να διαπέράσουν την άμυνα των S-400. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ έχει δημοσιεύσει τις προτεινόμενες λύσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ