Eπιτροπή Άμυνας της Βουλής: Τι ειπώθηκε για τις γαλλικές φρεγάτες, την αναβάθμιση των F-16 και την «σφήνα» των Rafale
Ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ και Adv., αλλά και για την έναρξη των συζητήσεων για την απόκτηση νέων φρεγατών από την Γαλλία, υπήρξε στην σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.
Σε ότι αφορά το πρώτο πρόγραμμα, όπως έγραψε από το πρωί το pronews.gr, υπάρχει μια διάσταση κάπου 200 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ αυτών που δίνει η Ελλάδα και αυτών που απαιτεί η κατασκευάστρια εταιρεία και το αμερικανικό δημόσιο.
Παρά το «κούρεμα» σε όλα τα επίπεδα (ανταλλακτικά, παρτίδα προς εκσυγχρονισμό αεροσκαφών κλπ.) η διαφορά έχει «κολλήσει» σε αυτά τα επίπεδα και από ελληνικής πλευράς, υπάρχει επιμονή να μην ξεπεράσει «ούτε ένα ευρώ» το 1,1 δισ. ευρώ με το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση..
Θα επιλυθεί μέχρι την 30η Απριλίου, οπότε λήγει η προθεσμία της Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής (LOA: Letter of Offer and Acceptance) στην τέταρτη αναθεωρημένη της έκδοση; Εξαρτάται από το αν οι Αμερικανοί θα υποχωρήσουν σε κάποιες παραμέτρους.
Η γαλλική «σφήνα» πάντως, με τα Rafale που είχε αποκαλύψει το pronews.gr, δεν είναι αρκετά «ώριμη» ακόμα για να θεωρήσουμε ότι μπορεί να αντικαταστήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16. Ετσι ή αλλιώς το Rafale προορίζεται για να αντικαταστήσει τα Mirage 2000EGM/BGM αρχικά και εν συνεχεία τα Mirage 2000-5. Ισως και συνολικά, αν επιτευχθεί η συμφωνία ανταλλαγής των τύπων με την Γαλλία.
Αλλά ακόμα είναι ενωρίς για κάτι τέτοιο. Και η Γαλλία διατηρεί σαφές προβάδισμα στο θέμα των φρεγατών, οπότε αποκλείεται να «κλείσει» και τα Rafale.
Το πρόγραμμα των φρεγατών, πάντως, συζητήθηκε σε βάθος και σε όλες τις παραμέτρους τους. Μέχρι και με το ποιους Γάλλους συνομιλεί το Ναυτικό αναφέρθηκε στην επιτροπή.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάντως, υπήρξε συναίνεση και «ομόνοια» σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Το μέλλον και κυρίως η κατάληξή τους θα δείξει πόσο έγκαιρα και πόσο ουσιαστικά ήρθε αυτή η «ομόνοια».