Η Ελλάδα κάνει βήματα πίσω το τελευταίο διάστημα, είπε ο κ. Κωσταράκος και εξήγησε: «αναφέρομαι στα θέματα ασφάλειας και άμυνας, πατριωτισμού και αποτελεσματικότητας. Όποτε μία χώρα αντιμετώπιζε κρίση κατέφευγε στον πατριωτισμό, μιλώ για τον πατριωτισμό όπως ορίζεται στο λεξικό Μπαμπινιώτη, ως έμπρακτη αφοσίωση και αγάπη κάποιου για την πατρίδα του, με κόστος και με θυσίες. Οι εκάστοτε κυβερνώντες πρέπει να εμφορούνται και να πιστεύουν στον πατριωτισμό και αυτό στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων δεν είναι πάντα σίγουρο».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, είπε ότι τα κράτη-μέλη της Ένωσης ενώνουν τις δυνάμεις και τις προσπάθειές τους να ανακάλυψαν την ισχυρή διασύνδεση μεταξύ ασφάλειας και άμυνας. «Την ασφάλεια και την άμυνα όμως δεν θα μας την παράσχει η Ευρώπη ή οι διεθνείς οργανισμοί, εμείς πρέπει να τα εγγυηθούμε, δεν αρκούν οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αλλά απαιτείται ο συνδετικός ιστός όπου συνδέει τους πολίτες μίας χώρας και αυτός είναι ο πατριωτισμός. Δεν αναφέρομαι στον ηρωισμό αλλά αναφέρομαι στο κίνητρο πίσω από τις καθημερινές πράξεις του καθενός. Ο πατριωτισμός αφορά όλους του τομείς του ιδιωτικού και δημόσιου βίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κωσταράκος άσκησε κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι τα πρόχειρα πυροτεχνήματα πατριωτισμού, όπως η πρόχειρη και χωρίς προετοιμασία ανακοίνωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων, έβλαψαν το κύρος της χώρας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι η Ελλάδα βιώνει μία πρωτοφανή και πολύπλευρη οικονομική και πολιτική κρίση, αλλά πρωτίστως μία κρίση αξιών. Περιέγραψε τις προκλήσεις στη Βαλκανική από τα οράματα αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια συνδυασμένα με επιθετικότητα των γειτόνων μας. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Μόνο απογοήτευση και οργή μας κατακλύζουν από τη Συμφωνία γιατί αντικαταστήσαμε τον πατριωτισμό με διεθνιστικές αντιλήψεις και ιδεοληψίες …Η Συμφωνία συνιστά μία αναίτια ήττα που δεχθήκαμε χωρίς να πολεμήσουμε σε μία μάχη που δεν είχαμε τίποτε να κερδίσουμε και παράγει ήδη μη αναστρέψιμα αποτελέσματα… Είμαστε ιδανικοί αυτόχειρες, παρουσιάσαμε μια άνευ όρων παράδοση σαν περήφανη διαπραγμάτευση. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά μέσω των δηλώσεων του πρωθυπουργού της» σημείωσε.

Αναφέρθηκε και στην Αλβανία, λέγοντας ότι διάκειται απροκάλυπτα εχθρικά και αποθρασύνεται από την υποχωρητικότητα της Ελλάδας έναντι των Σκοπίων.

Πρέπει να αναθεωρηθεί η εξωτερική και αμυντική πολιτική, τόνισε ο κ. Κωσταράκος και πρόσθεσε ότι τα σφάλματα και ο υποχωρητισμός των Πρεσπών δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο και δημιουργεί κρίσεις, ενώ απειλεί και με επανάληψη ενός επεισοδίου όπως τα Ίμια και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί δυναμικά με αυτοπεποίθηση για να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της. «Χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες και παρουσία στα διεθνή φόρα με γνώμονα ένα ισχυρό πατριωτισμό. Απαιτούνται όμως και ισχυρές και αξιόπιστες Ένοπλες δυνάμεις ικανές να στηρίζουν τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας. Παρά τις περικοπές οι Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκαν όρθιες, χρειάζονται όμως αναδιοργάνωση και κάλυψη των κενών» σημείωσε.

Κλείνοντας ανέφερε ότι «η Ελλάδα πάντα σηκώνεται όταν είναι πεσμένη, και τώρα είναι πεσμένη και πρέπει να σηκωθεί γιατί η Ευρώπη την χρειάζεται. Ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι ο δρόμος της προσπάθειας, της υπομονής και της επιμονής. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στην ιστορία μας και στο έθνος μας να κάνουμε μια καινούργια αρχή».
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ