Την «τεράστιας σημασίας ”στρατιωτική συμβουλή” που υπέβαλλε στη Γερουσία ο Αμερικανός Στρατηγός Curtis «Scap» Scaparrotti να μη δοθούν τα αεροσκάφη F 35 στην Τουρκία, αν τελικά παραλάβει τα ρωσικά Α/A συστήματά S-400», επισημαίνει σε κείμενό του ο π. πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μιχάλης Κωσταράκος. 

Όπως εξηγεί ο στρατηγός Κωσταράκος, «κατ αρχήν η «best Military Advice» που υπέβαλλε είναι ο επίσημος τρόπος με τον οποίο οι στρατιωτικές αρχές υποβάλλουν τις απόψεις-προτάσεις τους στους πολιτικούς, κοινοβουλευτικούς τους προϊστάμενους, εν προκειμένω την αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας». 

«Δεν είναι λόγια του αέρα ή ανταλλαγή απόψεων. Είναι προβλεπόμενη και κατοχυρωμένη άποψη για την οποία ο Στρατηγός φέρει απόλυτα την ευθύνη», τονίζει ο Μιχάλης Κωσταράκος. 

Στη συνέχεια εξηγεί ότι «ο Στρατηγός Scaparrotti κατέθεσε στη Γερουσία σαν Δκτης των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (ΕUCOM), αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό του καθήκον. Είναι συγχρόνως και ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, γνωστός με τον τίτλο SACEUR. Δηλαδή ο ανώτατος Στρατηγικός Διοικητής των Επιχειρήσεων της Συμμαχίας, μιας Συμμαχίας στην οποία μετέχει και η Τουρκία». 

«Οποιαδήποτε απόφαση των ΗΠΑ για την Τουρκία θα επηρεάσει το ΝΑΤΟ τόσο από άποψη μαχητικής ισχύος όσο και από άποψη σχέσεων μεταξύ των Συμμάχων στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Και αυτό ασφαλώς λήφθηκε σοβαρά υπόψη από τις Αμερικανικές και ΝΑΤΟικές αρχές πριν την υποβολή της «κάλλιστης στρατιωτικής συμβουλής» του Στρατηγού Scaparrotti», σημειώνει.

Ο επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Μιχάλης Κωσταράκος, καταλήγει στο κείμενό του με την φράση «για μια Ελλάδα υπερήφανη και ισχυρή»
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ