Στο ΓΕΕΘΑ ετοιμάζουν ένα νέο πλάνο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο προβλέπει προσλήψεις ΕΠΟΠ αλλά και αύξηση της στρατιωτικής θητείας για 3 μήνες στον Στρατό Ξηράς, ενώ σχεδιάζονται αλλαγές σε μονάδες και σχηματισμούς.

Η αύξησή κατά 3 μήνες της θητείας στον Στρατό Ξηράς για να φτάσει τους 12 που είναι σήμερα στο Ναυτικό και την Αεροπορία, αποτελεί πάγια εισήγηση των Επιτελείων, όμως φαίνεται πως αυτή τη φορά υπάρχει και πολιτική βούληση καθώς η κυβέρνηση, εν όψει της οικονομικής λαίλαπας που έρχεται, θέλει να παρουσιάσει μικρότερη ανεργία στους νέους!

Για κάθε μήνα στρατιωτικής θητείας η ανεργία στις ηλικίες μέχρι 40 ετών πέφτει εικονικά περίπου 0,5%. Με 3 μήνες επιπλέον θητεία στον Στρατό Ξηράς η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει εικονική μείωση της ανεργίας στους νέους μέχρι και 2%. 

Επιπλέον στο ΓΕΕΘΑ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν προσλήψεις 6.000 επαγγελματιών οπλιτών για να ανανεωθεί το «γηρασμένο» στρατιωτικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως η επάνδρωση στα νησιά έχει τεράστιες «τρύπες» καθώς φτάνει μόνο το 20-30% αυτής που θα έπρεπε να είναι, γι αυτό και στην πρόσφατη κινητοποίηση κλήθηκαν αμέσως οι Εθνοφύλακες.

Προσλήψεις: Το πρόβλημα της «γήρανσης» του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και της υποστελέχωσης έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια αλλά λόγω και της οικονομικής κρίσης ελάχιστα μέτρα είχαν ληφθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά τις 2.000 προσλήψεις ΟΒΑ το υπουργείο και το ΓΕΕΘΑ έχουν εκκινήσει διαδικασίες για την πρόσληψη 6.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) το 2021.

Στόχος είναι όμως ο Στρατός να ανανεωθεί με προσλήψεις ΕΠΟΠ και όχι με ΟΒΑ καθώς υπάρχει ανάγκη για στελέχη που θα μείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων πολλά χρόνια. Η θητεία των ΟΒΑ διαρκεί τρία χρόνια με δικαίωμα επανακατάταξης άλλα 3.

Αντίθετα οι ΕΠΟΠ υπηρετούν επτά χρόνια και έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης. Οι επιτελείς του «Πενταγώνου» θεωρούν ότι είναι σκόπιμο να εκπαιδεύονται κι άλλο ώστε να γίνουν αποτελεσματικότεροι σε πιο εξειδικευμένα αντικείμενα. Για την αύξηση των «οροφών» του προσωπικού εξετάζεται και η αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.

Νέο μοντέλο για τις ειδικές δυνάμεις: Αποτελεί όραμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και επιδίωξη είναι η λειτουργία των ειδικών δυνάμεων υπό ενιαία διοίκηση και πνεύμα. Εκεί δηλαδή θα ενταχθούν η Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ΜΑΚ), η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών και θα συσταθεί και «Αεροπορία Ειδικών Επιχειρήσεων». Δημιουργείται camp νατοϊκών προδιαγραφών στη 13η ΔΕΕ.

Μείωση αποτυπώματος: Θα επιχειρηθεί ο περιορισμός των αχρείαστων στρατιωτικών μονάδων – όπως και στο παρελθόν – με στόχο να εξοικονομηθούν πόροι και προσωπικό και το βάρος να δοθεί σε μονάδες στα ανατολικά μας σύνορα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ