Ολοκληρώνεται σήμερα η διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις συνεργασίας Ναυτικού με Μονάδες Eιδικών Δυνάμεων και αμφίβιες ενέργειες, αεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με τη σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 2 Φρεγάτες με τα οργανικά τους Ελικόπτερα, 1 Υποβρύχιο, 1 Αρματαγωγό, 4 Αεροσκάφη F-16 που μεταστάθμευσαν στην Αίγυπτο και 4 Αεροσκάφη F-16 που επιχειρούν από την έδρα τους, 1 ΑΣΕΠΕ, 1 Ελικόπτερο CHINOOK, 3 Ελικόπτερα AH-64, 1 Αεροσκάφος C-130 και προσωπικό Mονάδων Eιδικών Επιχειρήσεων.

Και αν σε επίπεδο σχεδιασμού είναι μια θετική εξέλιξη εντούτοις για ακόμα μια φορά φαίνονται τα χρόνια εξοπλιστικής ανομβρίας των ενόπλων δυνάμεων όταν την ίδια στιγμή η Αίγυπτος μια χώρα με μεγάλα οικονομικά επίσης προβλήματα όχι μόνο δεν σταμάτησε να προμηθεύεται ότι είναι απαραίτητο για τον στρατό της αλλά έχει μετατραπεί σε μια περιφερειακή δύναμη που μπορεί πλέον να διεκδικήσει με αξιώσεις τους υδρογονάνθρακες που τις αναλογούν στην Αν.Μεσόγειο.

Γι ακόμα μια φορά το ΠΝ εκπροσωπείται με φρεγάτες 40 ετών (οι κλάσης S) που τώρα ήδη θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει να αντικαθίστανται (πίσω στο 2008 είχαν επιλεγεί οι FREMM σε βελτιωμένη για το πολεμικό μας ναυτικό έκδοση).

Οι αμφίβιες δυνάμεις για ακόμα μια χρονιά στερούνται αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων (αν είχαν επιλεγεί τα BMP-3Μ θα υπήρχε ως ΑΩ η παροχή 45 αμφίβιων ΤΟΜΑ BMP-3F ενώ ούτε η προμήθεια των αμερικανικών τεθωρακισμένων έχει προχωρήσει).

Οι σύνθετες αμφίβιες επιχειρήσεις ειδικά στο περιβάλλον του Αιγαίου απαιτούν σαφώς και ειδικό πλοίο διοίκησης κατηγορίας LSD/LPD (κάποια στιγμή η Ναυκρατούσα πρέπει να βρει συνεχιστή μετά την απόσυρσή της).

Τέλος για ακόμα μια φορά μεγάλη η έλλειψη των μεταφορικών ελικοπτέρων αποστερεί ταχεία προσέγγιση των ακτών και την δημιουργία θύλακων στα εχθρικά μετόπισθεν για να μην αναφερθούμε για τα αειθαλή ακόμα Steyr και έτσι για ακόμα μια φορά οι Έλληνες καταδρομείς/πεζοναύτες θα εκτελέσουν αναπαραστάσεις της D-Day και της “Διάσωσης του στρατιώτη Ράιαν”!

Την ίδια στιγμή η Αίγυπτος βρίσκεται με δύο ελικοπτεροφόρα κλάσης MISTRAL, 1 γαλλικής έκδοσης FREMM (υπό παράδοση και δύο ακόμα της ιταλικής έκδοσης), 4 κορβέτες Gowind, υπό παραγγελία 6 ΜΕΚΟ Α200 ενώ έχει εντάξει δεκάδες ελικόπτερα και μεταφορικά αεροσκάφη που επιτρέπουν ταχεία μετακίνηση ακόμα και μεγάλων δυνάμεων.

Οι Τουρκικές NAVTEX διαδέχονται η μία την άλλη να δούμε για πόσο ακόμα εδώ θα το… “ρισκάρουν”.

Η άσκηση διεξάγεται από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 06 Δεκεμβρίου 2020 με την συμμετοχή και της Κύπρου της Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Σκοπός της άσκησης που σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών είναι η συνεκπαίδευση και η προαγωγή της συνεργασίας των Μονάδων τους.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της DVDay παρακολούθησαν παρατηρητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Σουδάν, την Ιορδανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία και περιέλαβε επιχειρήσεις συνεργασίας Ναυτικού με Μονάδες Eιδικών Δυνάμεων και αμφίβιες ενέργειες, αεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ