Σε τροχιά τέθηκε σήμερα ο στρατιωτικός δορυφόρος στρατηγικής αναγνώρισης CSO2 . Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε με τον ρωσικό πυραυλικό φορέα Soyuz. Η Ελλάδα μετέχει στο πρόγραμμα στο γαλλο-ιταλικό πρόγραμμα τηλεπισκόπησης CIL, που αποτελείται από  δύο γαλλικούς δορυφόρους τηλεπισκόπησης CSO και από δύο ιταλικούς δορυφόρους ραντάρ CSG, αντίστοιχα.

Ο CSO2 (παλαιότερα γνωστός ως MUSIS) θα αντικαταστήσει τον Helios 2B στον οποίο επίσης μετέχει η χώρα μας.

Η ελληνική συμμετοχή έχει να κάνει με αγορά ωρών λειτουργίας του δορυφόρου, τους αισθητήρες του οποίου μπορεί να κατευθύνει σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος και να λαμβάνει τα στοχιεία χωρίς να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι υπόλοιπες χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα (time-sharing).

Υπενθυμίζεται ότι ο Helios 2B εκτοξεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2009. Οι δορυφόροι της σειράς είναι κατασκευής της EADS Astrium, έχουν βάρος 4,2 τόνων και βρίσκονται σε πολική ηλιοσύγχρονη τροχιά, σε ύψος 700 χιλιομέτρων. Είναι εφοδιασμένοι με προηγμένης τεχνολογίας όργανα λήψης εικόνας υψηλής (HR) και πολύ υψηλής ανάλυσης (VHR) με διακριτική ικανότητα μεγαλύτερη του μισού μέτρου ενώ διαθέτουν και δίαυλο υπέρυθρης παρατήρησης (IR) για λήψη εικόνων και τη νύχτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ