Κ.Φλώρος: Ανέλυσε τα εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων
Ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μίλησε στη συνεδρίαση στην έκθεση DEFEA 20201 με θέμα «Ανάπτυξη και Ικανότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – Απαιτήσεις και Εφαρμογή».
Ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και στη συνέχεια τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες προκειμένου να εφαρμοστεί μια σειρά ενεργειών που θα αυξήσουν την ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης υπογράμμισε και τις αποφάσεις που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Νέα Δομή Δυνάμεων και την ΔΕΠ.
Ο Στρατηγός Φλώρος δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναδιοργάνωση των ειδικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, καθώς μετεξελίσσονται σε πολλαπλασιαστή ισχύος και υψηλής επιχειρησιακής αξίας, που αποτελούν στρατηγική επιλογή. Επίσης, έδωσε έμφαση στη Νέα Δομή Δυνάμεων, ως προς την δυνατότητα προβολής ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ έδωσε ως παράδειγμα την Κρήτη, ανακοινώνοντας την αναβάθμιση των υποδομών της νήσου, με ισχυρό «στρατηγικό αποτύπωμα».
Τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων
Στη συνέχεια, ο Α/ΓΕΕΘΑ, επισήμανε ότι βασικό μέλημα είναι ο καθορισμός ελάχιστων απαιτουμένων δυνατοτήτων για την εξασφάλιση της αμυντικής ικανότητας και των αναγκαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων σε βάθος 15ετίας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεργασία με φορείς και την πολιτική ηγεσία, για την ικανοποίηση των άμεσων επιχειρησιακών αναγκών, μέσω προγραμμάτων που έχουν εγκριθεί από τι σχετικές αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και το ΚΥΣΕΑ, επιδιώκοντας παράλληλα τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο μέγιστο βαθμό.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο Στρατηγός Φλώρος, εκτός από την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, θα υπάρξει αναπλήρωση αποθεμάτων πυρομαχικών, όπως κατευθυνόμενα βλήματα και πυραυλικά συστήματα παντός είδους, ενώ ακόμα υπάρχει πρόβλεψη και για τα ανταλλακτικά συστημάτων, που κρίνονται ως τεράστιας σημασίας, για την υποστήριξη του κύκλου ζωής τους.
Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμό των μέσων
Επίσης, σημαντικός είναι και ο επιλεκτικός εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων και ο καθορισμός των απαιτήσεων βάσει των δημοσιονομικών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό κυμαίνεται η ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων αναγνώρισης και αντιαρματικών βλημάτων, την αναβάθμιση του Πυροβολικού Μάχης, την υποστήριξη μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων αλλά και την απόκτηση ατομικού οπλισμού και οχημάτων γενικής χρήσης.
Για το Πολεμικό Ναυτικό, ο Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των νέων φρεγατών, δίνοντας έμφαση στην ενδιάμεση λύση αλλά και στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου MEKO, στην προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου και στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών P-3B Orion και στα ελικόπτερα MH-60Romeo, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Στρατηγός Φλώρος μίλησε για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, στον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 στην έκδοση «Viper», στην δημιουργία του εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα.
Η ΔΕΠ στο επίκεντρο
Σε ό,τι αφορά την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είπε ότι θα υπάρξει προμήθεια:
- για νέα αλεξίπτωτα,
- ταχύπλοα σκάφη,
- πυρομαχικά και εξοπλισμό για ελεύθερους σκοπευτές.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι σταθμοί διοίκησης και ελέγχου, με ασυρμάτους για δορυφορική επικοινωνία, την παροχή ασφαλούς εκπαιδευσης, όπως για παράδειγμα εξομοιωτή ελευθέρας πτώσης και αμφίβια οχήματα για τους Πεζοναύτες. Καταληκτικά, ο Στρατηγός Φλώρος αναφέρθηκε και στο «πρόβλημα» των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, αφενός στην χρονομίσθωση των ισραηλινών drones τύπου HERON, ενώ αφετέρου είπε ότι «αναμένουμε σύντομα καλά νέα» για την απόκτηση νέων UAV, με αφορμή την ανάπτυξη των τουρκικών drones.