Πολυεθνική άσκηση προστασίας πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης
Ελλάδα, Αίγυπτος, ΗΑΕ και Κύπρος συνεκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση μιας πιθανής τουρκικής επιθετικής ενέργειας
Ασκήσεις που ως βασικό σενάριο είχαν την προστασία πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, αεροναυτικές δυνάμεις από Ελλάδα, Αίγυπτο, Κύπρο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Είναι σαφές ότι το σενάριο αυτό αφορά μια πιθανή επιθετική τουρκική ενέργεια σε περίπτωση που η Ελλάδα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τον ενεργειακό της πλούτο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 11» που διεξάγεται στο Μυρτώο πέλαγος και την ευρύτερη περιοχή της νότιας Κρήτης από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου επιδιώκει να εμβαθύνει την συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Το γεγονός ότι τα σενάρια των στρατιωτικών ασκήσεων περιλαμβάνουν είτε ζήτημα ενεργειακής φύσεως είτε μία σύγκρουση ή ένα επεισόδιο στη Μεσόγειο με αφορμή έρευνες ή γεωτρήσεις καταδεικνύει ότι κάποιοι θέλουν άμεσα να πραγματοποιηθούν έρευνες στις περιοχές που πιθανολογούνται ως «χρυσοφόρες».
Οι περιοχές νότια και ανατολικά της Κρήτης όπως και η κυπριακή ΑΟΖ θεωρούνται ως τα πιο «καυτά» σημεία του πλανήτη για το έτος που έρχεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην διεθνή αεροναυτική άσκηση ΝΕΜΕΣΙΣ 2021 που διεξήχθη στις αρχές του μήνα στη νότια Κύπρο με τη συμμετοχή δυνάμεων Ελλάδας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλίας, Αιγύπτου, Γαλλίας υπήρχε και εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε σενάριο τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, μαζικής διάσωσης συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, νηοψίας σε ύποπτα πλοία, πυρόσβεσης σε πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.
Η άσκηση «Μέδουσα», περιλαμβάνει αμφίβιες επιχειρήσεις και σενάρια αεράμυνας, ανορθόδοξου πολέμου, απόβασης καθώς και άμυνας σε ασύμμετρες απειλές.
Η Αγκυρα ενοχλείται από την παρουσία της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χώρες οι οποίες είναι πλούσιες, ισχυρές στρατιωτικά και έχουν θέσει την Τουρκία στο «στόχαστρο» την τελευταία δεκαετία, καθώς δεν ξεχνούν πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν υπήρξε στενός σύμμαχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της οργάνωσης που επιχείρησες με διάφορα παρακλάδια της να ανατρέψει τα καθεστώτα των αραβικών χωρών από την Βόρεια Αφρική μέχρι τον Περσικό Κόλπο.
Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα το κατάφερε όπως έγινε στην Λιβύη με τον Μουαμάρ Καντάφι, στην Τυνησία και εν μέρει στην Αίγυπτο με τον Χόσνι Μουμπάρακ (προσωρινά ανέβηκε στην εξουσία ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι μέχρι την ανατροπή του από το νυν Αιγύπτιο πρόεδρο Α.Σίσι).
Η τουρκική πλευρά επιχείρησε να βελτιώσει το κλίμα με το Κάιρο, όμως η Αθήνα αναβάθμισε κι άλλο την αμυντική συνεργασία της με τους Αιγύπτιους με αποτέλεσμα ελληνικές φρεγάτες να μπορούν να δένουν ακόμη και στην ολοκαίνουργια αιγυπτιακή ναυτική βάση «3η Ιουλίου» στην περιοχή Gargoub.
Σε ότι αφορά τα ΗΑΕ, η σχέση έχει γίνει στρατηγική με συχνές συνεκπαιδεύσεις σε θάλασσα και αέρα.