«Άλλες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της πολιτικής ηγεσίας και άλλες των Ενόπλων Δυνάμεων. Εμείς εκτελούμε τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας».

Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε.Αποστολάκης σε σημερινή συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στην ίδια ερώτηση του pronews.gr για τις «κόκκινες γραμμές», περιέγραψε «δύο ταχύτητες» στην ελληνική αντίδραση: 

“Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα τους ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που την ενστερνίζεται και η κυβέρνηση.

Αλλά για την υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο είναι διαφορετικά τα πράγματα. Εκεί έχουμε άλλου είδους προσεγγίσεις. Εμείς σε οποιαδήποτε περίπτωση είμαστε έτοιμοι”.

Τόνισε ακόμα ότι “υπό όρους και προϋποθέσεις οι ΕΔ μπορούν να διεξάγουν συνδυασμένες επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι στις τουρκικές ΕΔ αλλά παραμένει ως μείζονα έλλειψη η απουσία των 2 κύριων πλοίων επιφανείας με ικανότητα εκτέλεσης αεράμυνας περιοχής”

Αναφερόμενος στις προοπτικές που υπάρχουν για εξασφάλιση τέτοιων πλοίων από το ΠΝ είπε πως οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο με Γάλλους και Αμερικάνους αλλά θα μπορούσε να υπάρξει άμεση λύση μόνο αν οι ΗΠΑ ενέκριναν την αποδέσμευση βλημάτων SM- 2 (μακρού βεληνεκούς 120 χλμ) για τις δύο αναβαθμισμένες φρεγάτες κλάσης Adelaide, τις Ο.Η Perry του αυστραλιανού Βασιλικού Ναυτικού.

Για τις συγκεκριμένες τόνισε οτι είναι υπέρ αυτής τη λύσης αλλά μόνο με αυτή την προϋπόθεση.

Είπε μάλιστα πως «θα έρθουν εύκολα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αφού γνωρίζουμε γενικά την αρχιτεκτονική των αμερικανικών πλοίων από την εποχή που υπηρετούσαν τα C.F.Adams στο ΠΝ».

Είπε ακόμα πως στην ανατολική Μεσόγειο ο άξονας Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ είναι πολύ ισχυρός και πως μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενώ για την Κύπρο είπε πως είναι θαυμάσια ιδέα η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Αποκάλυψε μάλιστα πως ήταν η Αθήνα αυτή που προέτρεψε τον πρόεδρο της Κύπρου να ξεκινήσει τις συζητήσεις για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Αναγνώρισε βέβαια πως θα υπάρξουν προβλήματα από την πλευρά της Τουρκίας και της Ρωσίας. Ειδικότερα η Τουρκία που μπορεί να ασκήσει βέτο σε μια τέτοια προοπτική που δεν θα την συνέφερε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ως απάντηση στην ερώτηση του pronews.gr στο γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ ο τουρκικός στολίσκος και το πλοίο ερευνών Barbaros, εισήλθε σε αυτό που χαρακτήρισε ως «ελληνική υφαλοκρηπίδα» το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του στις 17 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 7 φορές σε βάθος μέχρι 20 μίλια και δημιουργήθηκε το ερώτημα «τελικά ποιες είναι οι ελληνικές κόκκινες γραμμές»;

Να θυμίσουμε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στις 17 Οκτωβρίου:

«Οι σεισμογραφικές έρευνες που αρχίζει από την Πέμπτη το τουρκικό σκάφος Barbaros πέφτουν σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνιστούν μέρος της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ