Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χριστοδούλου:«Σε δυο χρόνια η απόφαση για Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος»
Εφ’ όλης της ύλης μίλησε ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου σε ομιλία του προς τους δημοσιογράφους και στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα της επικαιρότητας όπως είναι η απόκτηση Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κ.α.
Ειδικότερα για τα θέμα του ΝΜΑ ο Α/ΓΕΕΘΑ δήλωσε πως αυτή την περίοδο «τρέχει» μια μελέτη για την απόκτηση Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους και η οποία σε δύο χρόνια όταν θα έχει ολοκληρωθεί θα δίνει μια σαφή εικόνα του τι ακριβώς χρειάζεται η ΠΑ.
Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, στο πρόγραμμα του ΝΜΑ το F-35 δεν είναι μονόδρομος αντίθετα θα υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες όπως τα Eurofighter Typhoon, και Rafale.
Δήλωσε συγκεκριμένα:
Αιγαίο
Πάντα υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Δεν μπορούμε να απαντάμε σε κάθε δήλωση. Γιατί είναι αυτή είναι η τουρκική μέθοδος να προκαλεί. Εμείς εργαζόμαστε για να μην δημιουργουνται τέτοιες συνθήκες.
Για ΝΜΑ
Είναι ένα σύστημα το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε πως μπορεί να ενσωματωθεί στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τρέχει μια σχετική μελέτη ύψους τριών εκατομμυρίων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία. Αυτή η μελέτη μας δίνει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα μας δείχνει τι χρειάζεται για να ενταχθεί.
Δύναμη ταχείας αντίδρασης
O εχθρος του καλού είναι το καλύτερο. θέλουμε να είμαστε πιο συντονισμένοι, πιο συγχρονισμένοι. οτι ειχαμε σχεδιασει εχθες πρέπει να το ξαναδούμε σημερα. θελω, στο πλαίσιο που ανέφερα παραπάνω, να χτίσουμε ισχυρές δυνάμεις αερος θαλασσης και ξηρας με ο,τι πιο συγχρονο υπαρχει, και οι οποίες σε τόπο και χρόνο θα είναι εκεί για να προσφέρουν το μέγιστο των υπηρεσιών τους, με ό,τι πιο σύγχρονο συστημα μπορούμε να έχουμε, και κυρίως τεχνολογία. Υπαρχει και φθηνη τεχνολογια, δεν είναι πάντα ακριβή. Υπάρχει και φθηνή τεχνολογία που πολλές φορές την προσπερνάμε και δεν την αξιοποιούμε όπως πρέπει και βέβαια έχουμε ένα θέμα συνεννόησης. Πρέπει να φτιάξουμε τις διαδικασίες, με τον σύγχρονο τρόπο σκέψης. Γιατί ακόμη δυστυχώς μιλάμε διαφορετική γλώσσα στα τρια όπλα.
Κάποια στιγμή πρεπει να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα. δεν είναι εύκολο το σχήμα αυτό θα είναι βασισμένο πανω στους άξονες που εχουν προσδιορισει οι αρχες πολέμου: ευελιξια ταχυτητα αιφνιδιασμός. Αυτό θελω να γινει σε τοπο και χρόνο, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας, ο τόπος και χρόνος. Γιατί μην ξεχνάμε η περιοχή που έχουμε να καλύψουμε είναι τεράστια. Οι δυνάμεις μας δεν είναι απεριόριστες, αρα αυτό που θα σχηματίσουμε, θα φέρει σε τόπο και σε χρόνο αυτο το οποίο θα εχε τη δυνατοτητα να επεμβει αποτελεσματικά. Αυτό μας ενδιαφέρει.
Για Σκόπια
Αυτό που έχει σημασία είναι να εκπαιδεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στη νέα αντίληψη, από τη στιγμή που γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ, χρειάζονται μια βοήθεια για να μπουν σε ένα νέο σύγχρονο βηματισμό. δεν είναι καθόλου εύκολο οι νατοϊκές διαδικασίες. Ακόμη και για εμάς, πολλές φορές βρίσκουμε και σημεία που μας δυσκολεύουν ή πρέπει να ξεπεράσουμε. Βοηθώντας τους σε αυτήν την κατεύθυνση, θα μπορέσουμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους στην νατοϊκή αντίληψη, αλλά και σε μια συνεργασία, κυρίως αμοιβαίας εμπιστοσύνης. εμείς θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Όπως είπα ο τροχός έχει ανακαλυφθεί.
Βοηθώντας κάποιον άλλο στη διαδικασία αυτή και στην εκπαίδευση δεν χάνεις βλέπεις και τα δικά σου λάθη και τις αδυναμίες σου επάνω σε αυτό που λέγεται ΝΑΤΟ και έρχεσαι να το καλύψεις γρήγορα.
Καταρχάς έχουμε δώσει την αντζεντα των θεμάτων την οποία εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε.Η εκπαίδευση είναι η πρώτη στο θρανίο. Μετά είναι σε ένα εργαστήριο, μετά σε ένα χώρο εκπαίδευσης είτε ένα πεδίο βολής, είτε είναι μια άσκηση.
Θα γίνεται και εδώ και εκεί. οτι χρειάζεται θα γίνεται εδώ. η πρώτη μας πρόταση είναι ελάτε εδώ να σας δείξουμε πως γίνεται. θα δουν τα νατοϊκά εγχειρίδια, θα δουν τις νατοικες εκδόσεις. θα αρχίσουν να κάνουν την μετάβαση προς τη νατοϊκή αντίληψη.
Η πρωτη επαφή εγινε την παρασκευή ζητώντας να έρθουν εδώ για κάποια πράγματα, δώσαμε το πράσινο φως, ψάχνουμε να βρούμε τις ημερομηνίες, κυρίως για τις ειδικές δυνάμεις. σε κάποια σχολεία νατοϊκά να ανοίξουμε θέσεις.
Όπου έχουμε εμείς σχολεία με νατοϊκά πρότυπα, τα έχουμε αγγλόφωνα και είναι βέβαια καλοδεχούμενοι όπου είναι αγγλόφωνα.Το ζήτημα των οπλικών συστημάτων δεν έχει τεθεί ακόμα. εξαρτάται από αυτούς μέχρι που θέλουν να φτάσουν.
Πρέπει να δουν και την έρευνα-διάσωση σχετικά με το air policing εμείς προσφέρουμε δικά μας asset.