Δεν θα αποκτηθούν τα μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ Bradley M2A2 από τις ΗΠΑ καθώς αυτά που προσφέρουν οι αμερικανοί είναι σε άθλια κατάσταση και το κόστος επαναφοράς τους σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση, με βάση τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει ο Στρατός Ξηράς, είναι απαγορευτικό.

ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ αποφάσισαν, ότι είναι οικονομοτεχνικά ασύμφορο να προχωρήσει στη μεταφορά των ΤΟΜΑ στην Ελλάδα προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης με ταυτόχρονη αγορά των απαραίτητων ανταλλακτικών και οπλικών/ηλεκτρονικών συστημάτων, ώστε τα Bradley να καταστούν επιχειρησιακά και αρκετά σύγχρονα ώστε να ενταχθούν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η απορριπτική απόφαση αφορά τόσο τα 62 TOMA τα οποία παραχωρούνται δωρεάν από τις ΗΠΑ στην κατάσταση που βρίσκονται («as is where is») μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles), όσο και για τα επιπλέον υπό πώληση 102 Bradley που επιθεώρησαν οι Αξιωματικοί του ΓΕΣ στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας BAE Systems Land & Armaments.

Ο έλεγχος έγινε από εξειδικευμένα στελέχη στις αρχές Ιουνίου και αποκάλυψε ότι εξαιτίας του μεγάλου χρόνου παροπλισμού τους και της στέρησης βασικών ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων, τα ΤΟΜΑ είναι πρακτικώς άχρηστα.

Πολλά από αυτά είχαν «κανιβαλιστεί» και δημιουργεί απορίες ως προς το πως οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται την υποτιθέμενη συμμαχία με την Ελλάδα.

Προσφέροντας τέτοιο εξαθλιωμένο πολεμικό υλικό δείχνουν ότι δεν έχουν κανένα σεβασμό για τη χώρα και ιδιαίτερα για τις κυβερνήσεις της.

Εννοείται πως πέρα από το κόστος και ο χρόνος εργασιών μέχρι να επανέλθουν σε επιχειρησιακή κατάσταση είναι το ίδιο απαγορευτικός καθώς είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Απαιτείται σημαντικός αριθμός εκπαιδευμένων τεχνικών, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός με δεδομένο ότι πρόκειται για άγνωστο στον Στρατό Ξηράς οπλικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι το ΓΕΣ ήθελε να μετατρέψει τα ΤΟΜΑ στην έκδοση M2A3 με εκσυγχρονισμένα συστήματα σε σχέση με την έκδοση M2A2 στην οποία παραχωρούνται-πωλούνται.

Προφανώς, δεν περίμεναν ότι θα επρόκειτο περί υλικού το οποίο θα χρησίμευε μονάχα ως «σκραπ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ