«Κλειστή» σύσκεψη του Κ.Μητσοτάκη με τους ιδιοκτήτες των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας
Για πρώτη φορά πέρασαν «σε ένα σώμα» τις πύλες του Μαξίμου οι «κεφαλές» της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας

Ειλημμένη φαίνεται να είναι η απόφαση για την απορρόφηση από την ελληνική αμυντική βιομηχανία και την συμμετοχή κατά 25% στο δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 2025-2036 συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ.
Για πρώτη φορά πέρασαν «σε ένα σώμα» τις πύλες του Μαξίμου οι «κεφαλές» της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, δηλαδή οι εταιρείες που είτε παράγουν προϊόντα αποκλειστικά αμυντικών εφαρμογών ή οι εταιρείες τους μπορούν να παράξουν ή έχουν παράξει στο παρελθόν αμυντικό υλικό.
Συγκεκριμένα πέρασαν οι Κρίστιαν Χατζημηνάς (EFA Group), Μιχάλης Τσαμάζ (Intracom Defense), Μιχάλης Στασινόπουλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), Ευάγγελος Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ), Γιώργος Προκοπίου (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά), Πάνος Ξενοκώστας (ONEX), Γιώργος Κόρος (Ναυπηγεία Σαλαμίνας), Χρήστος Γιορδαμλής (Prisma Electronics), Γιάννης Σαρακάκης (Όμιλος Σαρακάκη), Δημήτρης Δάφνης (Aeroservices), Μάνος Μουστάκας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Άγγελος Τσερέκλας (SOTIRIA Technology) και οι Αλέξανδρος Διακόπουλος (ΕΑΒ), Χριστόφορος Μπουτσικάκης (ΕΑΣ), Γιώργος Νούνεσης (Δημόκριτος) και Βάιος Λάππας (ΕΚΠΑ), κ.λπ.
Στην σύσκεψη συζητήθηκαν οι νυν δυνατότητες αλλά και οι μελλοντικές προοπτικές των εταιρειών του αμυντικού τομέα και οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.
Να σημειώσουμε ότι από τους παραπάνω σοβαρή, υπαρκτή και σε μεγάλη κλίμακα παραγωγή υλικού αμυντικών εφαρμογών, έχουν μόνο δύο: Το EFA Group (Theon Sensors, SCYTALYS, κ.λ.π) και η Intracom Defense Electronics που ανήκει πλέον στην ισραηλινή ΙΑΙ.
Όλες οι υπόλοιπες, κάποιες από τις οποίες θα μπορούσαν να έχουν μεγάλες γραμμές παραγωγής αμυντικού υλικού όπως τα δύο ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, έχουν αρκετά χρόνια να εμπλακούν σε ναυπηγήσεις-κατασκευές λόγω των γνωστών «αμαρτιών» και των κυβερνητικών λάθος αποφάσεων του παρελθόντος.
Το νυν εξοπλιστικό πρόγραμμα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για να αποκατασταθεί η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας αλλά και για να επανεκκινήσει η αμυντική βιομηχανία που κάποτε απασχολούσε περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης και παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογικής αξίας.
Τον συντονισμό της σύσκεψης το έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης παρουσία των υπουργών Ν.Δένδιας, Μ.Χρυσοχοΐδη, Β.Κικίλια, Γ.Κεφαλογιάννη και Δ.Παπαστεργίου.