Τα υπό ναυπήγηση για το τουρκικό Ναυτικό υποβρύχια Type 214 θα εξοπλιστούν με το βλήμα IDAS αλλάζοντας τα δεδομένα στον ανθυποβριχιακό πόλεμο, στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Βάσει συμφωνίας συνεργασίας που υπεγράφη κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων IDEF 2013 που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Μαΐου 2013 μεταξύ της τουρκικής εταιρίας Roketsan και της γερμανικής κοινοπραξίας IDAS την οποία έχουν συστήσει η περιβόητη ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) και η Diehl BGT Defence (στην οποία συμμετέχει και η νορβηγική Nammo η οποία αναπτύσσει τον πυραυλοκινητήρα του βλήματος) το βλήμα θα αποτελέσει ένα από τα όπλα των υποβρυχίων.

Το βλήμα IDAS έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει σε υποβρύχια σε κατάδυση πρωτόγνωρες δυνατότητες αυτοάμυνας και εμπλοκής μη συμβατικών (ασύμμετρων) απειλών στον αέρα, στην επιφάνεια της θάλασσας και στα παράκτια εδάφη.

Η εκτόξευση του βλήματος γίνεται από ειδικό κάνιστρο το οποίο φορτώνεται ως τυπικό όπλο στον τορπιλοσωλήνα (γεγονός που επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωση του και σε υπάρχουσες σχεδιάσεις).

Με τη βοήθεια οπτικής ίνας ο έλεγχος του βλήματος είναι δυνατός από το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης του υποβρυχίου καθόλη τη διάρκεια της πτήσης, επιτρέποντας την αλλαγή στόχου, τη διόρθωση της πορείας, την αλλαγή του σημείου προσβολής ή ακόμα και την ακύρωση της προσβολής.

Η συμφωνία αφορά την ανάπτυξη και παραγωγή του εκτοξευόμενου από υποβρύχιο κατευθυνόμενου βλήματος IDAS (Interactive Defence and Attack System for Submarines: διαδραστικό σύστημα άμυνας και κρούσης υποβρυχίων).

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί η παρουσία στην επίσημη τελετή υπογραφής του Thomas Kossendey, μέλους του γερμανικού κοινοβουλίου και κοινοβουλευτικού γραμματέα του ομοσπονδιακού πουργού άμυνας και του Γερμανού γενικού διευθυντή εξοπλισμών Detlef Selhausen.

Αυτή ακριβώς η παρουσία θα πρέπει να εκληφθεί από την ελληνική πλευρά ως σοβαρότατη ένδειξη υποστήριξης του γερμανικού δημοσίου στη βιομηχανική συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας.

Προς το παρόν η κοινοπραξία IDAS υλοποιεί την αρχική φάση ανάπτυξης του προγράμματος (IDP: Initial Development Program) με αντικειμενικό σκοπό την επαλήθευση των δεδομένων της σχεδίασης. Αυτή θα επιτευχθεί με την πραγματοποίηση βολών από υποβρύχιο σε κατάδυση που προγραμματίζεται να λάβει χώρα τα τέλη του 2014.

Σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη η Roketsan θα αναλάβει την ευθύνη για την ανάπτυξη, πιστοποίηση και παραγωγή σειράς της πυροκεφαλής του βλήματος IDAS, την υποστήριξη των δοκιμών του συστήματος ελέγχου ενεργοποίησης (CAS: Control Actuation System), ενώ θα συμμετάσχει στις διαδικασίες σχεδίασης συστήματος και στην παραγωγή σειράς του CAS.

Τέλος σημειώνεται ότι η αρχή λειτουργίας του IDAS επιβεβαιώθηκε στην πράξη μέσω σειράς δοκιμαστικών βολών σε ελεγχόμενο περιβάλλον από μία υποθαλάσσια εγκατάσταση δοκιμών στη Βόρεια Γερμανία όπως επίσης και με βολές από υποβρύχιο Type 212A του γερμανικού Ναυτικού.

Η γερμανο-τουρκική συμφωνία για τη συμμετοχή στο IDAS είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την ελληνική πλευρά.

Αργά αλλά μεθοδικά η Τουρκία με εγχώριες σχεδιάσεις και διεθενίς συνεργασίες οικοδομεί τη ΝΑΥΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα αποκτώντας πρόσβαση σε τεχνολογίες και βιομηχανικό έργο.

Προφανώς και θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι Γερμανοί και Τούρκοι πάνε χέρι-χέρι, καθως οι Γερμανοί με το μνημόνιο ισοπεδώνουν οικονομικά την Ελλάδα και ταυτόχρονα διαλύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Το έχουμε αναλογιστεί ότι αυτοί οι δυό είναι παραδοσιακά σύμμαχοι;

Για πολλούς στον Α ΠΠ’ είχαν και κοινή καταγωγή. Καθότι τους Γερμανούς τους αποκαλούσαν Ούνους, οι οποίοι ως γνωστόν ήταν πρωτοτουρκικό φύλο. όλα μετράνε στη ζωή.

Τμήμα ειδήσεων defencnet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ