Μέχρι το 2036, η Νότια Κορέα μπορεί να κατασκευάσει δικό της αεροπλανοφόρο και να αγοράσει μαχητικά κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, που θα σταθμεύουν στα καθολικά της αποβατικά πλοία τύπου Dokdo ήδη μέχρι το 2019, αναφέρεται σε δημοσίευμα του εντύπου Defense News. Αυτό το βήμα ασκεί επίδραση στη γενική στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στην Ασία, – επισημαίνει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βασίλη Κάσιν:

Σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό της Δημοκρατίας της Κορέας έχει ένα καθολικό αποβατικό πλοίο τύπου Dokdo εκτοπίσματος περίπου 19 χιλ. τόνων. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει 10 ελικόπτερα, όμως από το σχέδιο έχει αρχικά προβλεφθεί ειδική επίστρωση στο κατάστρωμα πτήσεων, που μπορεί να αντέχει υψηλές θερμοκρασίες κατά τη πτήση αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, όπως το F-35B. Τα Dokdo θεωρούνται ως μέρος του μελλοντικού κορεατικού μεγάλου θαλάσσιου στόλου.

Από τα υφιστάμενα σήμερα προγράμματα προβλέπεται σειρά από δυο σκάφη. Σύμφωνα με στοιχεία του Defense News, το δεύτερο σκάφος στη σειρά θα είναι εξοπλισμένο με βατήρα, που διευκολύνει την απονήωση των αεροσκαφών και έτσι θα καταστεί ένα κανονικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο. Μέχρι το 2036 είναι δυνατή η κατασκευή δυο ελαφρών αεροπλανοφόρων εκτοπίσματος περίπου 30 χιλ. τόνων, πρότυπο των οποίων θα αποτελέσει το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour, που μπορεί να μεταφέρει 30 πτητικές συσκευές.

Προγράμματα ναυπήγησης αεροπλανοφόρων υλοποιούν σήμερα και άλλες χώρες της περιοχής. Μπορούμε να πούμε ότι στην Ασία σήμερα αρχίζει μια «κούρσα κατασκευής αεροπλανοφόρων».

Η Ιαπωνία έχει ήδη τρία ελικοπτεροφόρα αντιτορπιλικά, που διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά των ελαφρών αεροπλανοφόρων, αν και σήμερα σε αυτά σταθμεύουν μόνο ελικόπτερα. Η Ινδία επανεξοπλίζει πλήρως τις αεροπλανοφόρες δυνάμεις της με τη βοήθεια της Ρωσίας. Οι Φιλιππίνες πριν λίγο καιρό συζητούσαν τη δυνατότητα αγοράς από την Ισπανία του παροπλισμένου ελαφρού αεροπλανοφόρου «Πρίγκιπας της Αστούριας».

Το πρώτο αεροπλανοφόρο πλήρως κινεζικής κατασκευής σήμερα ναυπηγείται στη Σαγκάη, ενώ το πρώην σοβιετικό πλοίο Varyag έχει μετατραπεί σε αεροπλανοφόρο με την επωνυμία Liaoning και χρησιμοποιείται εντατικά για σκοπούς εκπαίδευσης. Η Κίνα αναπτύσσει επίσης αεροσκάφος ραδιεντοπισμού μεγάλης εμβέλειας για αεροπλανοφόρα, που μοιάζει με το αμερικανικό E-2C Hawkeye.

Σε όλες τις χώρες της Ασίας μόνο η Κίνα υλοποιεί πλήρως αυτοτελές πρόγραμμα αεροπλανοφόρων. Η Ινδία σήμερα στηρίζεται στη βοήθεια της Ρωσίας, η οποία έχει ναυπηγήσει γι΄αυτήν το αεροπλανοφόρο Vikramaditya. Η Ρωσία επίσης παρέχει βοήθεια στην κατασκευή άλλου ενός αεροπλανοφόρου με τις δυνάμεις της ινδικής βιομηχανίας και προμηθεύει αεροσκάφη καταστρώματος MiG-29K/KUB. Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία εισάγουν αμερικανική στρατιωτική ναυτική τεχνολογία και, σε περίπτωση, που θα αποφασίσουν να μετατρέψουν τα πλοία τους, που μεταφέρουν αεροσκάφη σε κανονικά αεροπλανοφόρα, μπορούν να ζητήσουν την αμερικανική πείρα.

Η πατρίδα μας, που δημιούργησε όλες τις επιστήμες, που θα βρίσκεται το 2040, από άποψη επιστημονική, τεχνολογική και κυρίως αμυντική; Για ποιο λόγο, αυτή την εποχή, οι πρώτοι που αφήνουν την χώρα μας είναι οι επιστήμονες και ιδίως οι καλοί;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ