HΠΑ: Κατασκευάζει μη επανδρωμένο υποβρύχιο
ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ
Ενώ τα αμερικανικά UAV περιπολούν στους ουρανούς του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα περαιτέρω , με τη δρομολόγηση κατασκευής μη επανδρωμένων υποβρύχιων συστημάτων στους ωκεανούς. Τα νέα μη επανδρωμένα υποβρύχια ονομάζονται Slocum και δεν απαιτούν την χρήση καυσίμων διότι χρησιμοποιούν τα ρεύματα των ωκεανών .
Χρησιμοποιούν σύμφωνα με το αμερικανικό ειδικό ναυτικό κέντρο προηγμένης τεχνολογίας(NRL),μια διαδικασία που ονομάζεται «υδραυλική άνωση» η οποία επιτρέπει στο υποβρύχιο UAV να ρυθμίζει αυτόματα το ειδικό βάρος του επιτρέποντας ταυτόχρονα να «καταλαμβάνει» το ακριβές βάθος με σκοπό την πλήρη εκμετάλλευση των θαλάσσιων ρευμάτων των ωκεανών . Η ταχύτητα κίνησης του μέσα στο νερό ανέρχεται σε 1 μίλι την ώρα .
Η πρωτότυπη συσκευή πήρε το όνομά της προς τιμήν του αμερικανού καπετάνιου JoshuaSlocum , ο οποίος στις αρχές του ΧΙΧ αιώνα πραγματοποίησε τον περίπλου της Γής. Το αμερικανικό ναυτικό σκοπεύει κατασκευάσει 150 μη επανδρωμένα «υποβρύχια» αυτού του τύπου με κόστος 56.000.000 δολαρίων.
Οι αμερικανικοί τεχνικοί ευελπιστούν να χρησιμοποιήσουν το «Slocum» για να ανιχνεύουν εχθρικά υποβρύχια σε περίπτωση πολέμου , με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία των αμερικανικών ναυτικών μονάδων επιφανείας και των πληρωμάτων τους .
Με ένα ευρύ φάσμα αισθητήρων τα « μη επανδρωμένα υποβρύχια» θα έχουν την δυνατότητα πραγματοποιούν «περιπολίες» για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας «εικόνα του εχθρού» στις μονάδες επιφανείας όπως καταδρομικά , αεροπλανοφόρα πραγματοποιώντας δηλαδή την «βρώμικη δουλειά» που πραγματοποιούν τα εναέρια μη επανδρωμένα οχήματαUAV για τις χερσαίες δυνάμεις.
Το ΝΑΤΟ εξετάζει επίσης την αξιολόγηση του εν λόγω συστήματος Slocumγια τους ίδιος λόγους που θα το χρησιμοποιήσει το αμερικανικό ναυτικό .
Το όλο πρόγραμμα έχει την έγκριση και την οικονομική στήριξη του πενταγώνου και της αμερικανικής κυβέρνησης.
Το αμερικανικό πρόγραμμα κατασκευής μη επανδρωμένου υποβρυχίου απαντά βασικά στην αυξανόμενη ισχύ του κινεζικού και ρωσικού στόλου υποβρυχίων.
Από το 2020, ο ρωσικός στόλος θα παραλάβει οκτώ πυρηνικά υποβρύχια κλάσης “Yasen” με πρωτότυπο το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Severodvinsk, στα οποία πρέπει να προσθέσουμε τα 8 κλάσης Borei , τα οποία θα αποτελέσουν τον κύριο αντίπαλο του αμερικανικού ναυτικού στο μέλλον .
Όσο για τα κινεζικά υποβρύχια , προς το παρόν, η αμερικανική τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά η κατάσταση δεν προσφέρεται για εφησυχασμό. Αφενός διότι οι Κινέζοι συνεχίζουν την έρευνα με φρενήρεις ρυθμούς και αφετέρου διότι γνωρίζουν το «παιχνίδι» της βιομηχανικής κατασκοπείας όσο λίγοι στον πλανήτη…
Επίσης, εάν κάποιος θα έπρεπε να αξιολογήσει τα μαθήματα της Ιστορίας, το πλέον διαδεδομένο μάθημα είναι ότι από τη στιγμή που μια πλευρά εφεύρει μια κρίσιμη τεχνολογία, η διαρροή της στον αντίπαλο είναι απλώς θέμα χρόνου. Και υποβρυχιακή τεχνολογία διαθέτουν περισσότεροι από τους Αμερικανούς, πιο φθηνή και άκρως αξιόπιστη…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr