“Συζήτηση χωρίς αντικείμενο” η υποτιθέμενη “πώληση” του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ (S120) λέει το ΓΕΝ
"Συζήτηση χωρίς πραγματικό αντικείμενο" χαρακτηρίζει ανώτατη πηγή του ΓΕΝ το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της Πολωνίας για τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ (S120): "Δεν υπάρχει θέμα και δεν μπορεί να υπάρξει θέμα. Πέρα από την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου η οποία δεν είναι και τόσο εύκολο να δημιουργηθει, απαιτούνται και πολλά άλλα πράγματα. Κατ'αρχήν ποιος θα κάνει την κοστολόγηση του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ και με ποια κριτήρια; Πόσο κοστίζει αυτή την στιγμή ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ; Ποιος υπουργός θα δεχθεί να βάλει την υπογραφή του σε μια τέτοια πώληση με τιμή έστω ένα ευρώ χαμηλότερη απο αυτή που αγοράστηκε; Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος πολιτικός που να θέλει να κατηγορηθεί για απιστία σε βάρος του δημοσίου, ειδικά αυτή την εποχή". Και συνέχισε η ίδια πηγή: "Το νομοθετικό πλαίσιο, όσο απλό και αν ακούγεται απλό, δεν είναι καθόλου εύκολο να δημιουργηθεί γιατί προσκρούει στα εθνικά δίκαια άλλων χωρών (πιστοποιητικά "end user", άδειες μεταπώλησης από το σύνολο των κρατών που έχουν βάλει ως εξάρτημα έστω μια βίδα στο υποβρύχιο κλπ). Εδώ μια "αρχαία" φρεγάτα κλάσης "S" προσπαθήσαμε να πουλήσουμε πριν πέντε χρόνια στο Πακιστάν και δεν τα καταφέραμε γιατί δεν συμφώνησαν τότε οι ... Αμερικανοί που έχουν κάποια υποσυστήματα μέσα στο σκάφος". Bέβαια το ενδιαφέρον των Πολωνών είναι δεδομένο (από πέρσι επισκέφθηκαν το Κίελο και συζητούσαν για την αγορά του σε τιμή σχεδόν 50% κάτω από αυτή που πληρώνει το ελληνικό δημοσιο για την προμήθειά του), αλλά μέχρι εκεί... Όσο για το σενάριο ναυπήγησης υποβρυχίων Type 214 στα ΕΝΑΕ για τρίτες χώρες, τα ειρωνικά χαμόγελα στο άκουσμα της "είδησης", δύσκολα κρυβόντουσαν από την πλευρά των στελεχών του Ναυτικού, εδώ στη Θεσσαλονίκη στους διαδρόμους της DEFENSYS... Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
“Συζήτηση χωρίς πραγματικό αντικείμενο” χαρακτηρίζει ανώτατη πηγή του ΓΕΝ το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της Πολωνίας για τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ (S120): “Δεν υπάρχει θέμα και δεν μπορεί να υπάρξει θέμα. Πέρα από την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου η οποία δεν είναι και τόσο εύκολο να δημιουργηθει, απαιτούνται και πολλά άλλα πράγματα. Κατ’αρχήν ποιος θα κάνει την κοστολόγηση του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ και με ποια κριτήρια; Πόσο κοστίζει αυτή την στιγμή ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ; Ποιος υπουργός θα δεχθεί να βάλει την υπογραφή του σε μια τέτοια πώληση με τιμή έστω ένα ευρώ χαμηλότερη απο αυτή που αγοράστηκε; Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος πολιτικός που να θέλει να κατηγορηθεί για απιστία σε βάρος του δημοσίου, ειδικά αυτή την εποχή”.
Και συνέχισε η ίδια πηγή: “Το νομοθετικό πλαίσιο, όσο απλό και αν ακούγεται απλό, δεν είναι καθόλου εύκολο να δημιουργηθεί γιατί προσκρούει στα εθνικά δίκαια άλλων χωρών (πιστοποιητικά “end user”, άδειες μεταπώλησης από το σύνολο των κρατών που έχουν βάλει ως εξάρτημα έστω μια βίδα στο υποβρύχιο κλπ). Εδώ μια “αρχαία” φρεγάτα κλάσης “S” προσπαθήσαμε να πουλήσουμε πριν πέντε χρόνια στο Πακιστάν και δεν τα καταφέραμε γιατί δεν συμφώνησαν τότε οι … Αμερικανοί που έχουν κάποια υποσυστήματα μέσα στο σκάφος”.
Bέβαια το ενδιαφέρον των Πολωνών είναι δεδομένο (από πέρσι επισκέφθηκαν το Κίελο και συζητούσαν για την αγορά του σε τιμή σχεδόν 50% κάτω από αυτή που πληρώνει το ελληνικό δημοσιο για την προμήθειά του), αλλά μέχρι εκεί…
Όσο για το σενάριο ναυπήγησης υποβρυχίων Type 214 στα ΕΝΑΕ για τρίτες χώρες, τα ειρωνικά χαμόγελα στο άκουσμα της “είδησης”, δύσκολα κρυβόντουσαν από την πλευρά των στελεχών του Ναυτικού, εδώ στη Θεσσαλονίκη στους διαδρόμους της DEFENSYS…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr