Συνεχίζεται ο επανεξοπλισμός του ρωσικού ναυτικού.

Έτσι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου μέχρι το τέλος του έτους θα ενταχτούν σε υπηρεσία 17 νέα πολεμικά σκάφη καθώς και 52 ακόμα σκάφη υποστήριξης.

«Μετά το 2015, σχεδιάζουμε επίσης την κατασκευή των υποβρυχίων και συγκεκριμένα υποβρύχια κλάσης Borei, Yasen και Lada» είπε ο αρχηγός του Ναυτικού.

Ήδη προχωράει ο εξοπλισμός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα νέα αντιτορπιλικά πλοία του που θα κινούνται με πυρηνική ενέργεια, όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο  θα έχουν πλέον και τις δυνατότητες ενός καταδρομικού.

Το σχέδιο κατασκευής του νέου αντιτορπιλικού, με την κωδική ονομασία Leader, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Γραφείο Βορείου Σχεδιασμού στην Αγία Πετρούπολη. Νωρίτερα υπήρξαν αναφορές ότι το κενό βάρος του αντιτορπιλικού μπορεί να είναι από 10.000 έως 15.000 τόνους, όταν των αντιτορπιλικών Project 956 φτάνει τους 8.000 τόνους.

Την Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανοίγοντας τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη φρεγάτα «Ναύαρχος του Σοβιετικού Στόλου Γκορσκόφ», τόνισε: «Εργαστήκαμε μαζί για την ανανέωση του ναυτικού δόγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο βασικός σκοπός αυτού ιδιαίτερα σύνθετου κειμένου συνίσταται στη διασφάλιση της ολοκληρωμένης, συνεπούς και αποτελεσματικής ναυτικής πολιτικής της Ρωσίας, η οποία αποσκοπεί στην προστασία των κρατικών συμφερόντων».

Ιδιαίτερη έμφαση από τους συντάκτες της νέας έκδοσης του ναυτικού δόγματος δόθηκε σε δυο περιφερειακές κατευθύνσεις, του Ατλαντικού και της Αρκτικής. Ο Ρογκόζιν έδωσε τις παρακάτω διευκρινίσεις: «Στον Ατλαντικό, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια ιδιαίτερα έντονη ανάπτυξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς τα σύνορά μας, κάτι στο οποίο, η Ρωσική Ομοσπονδία αναμφίβολα έχει την απάντησή της. Το δεύτερο σημείο σχετίζεται με την προσχώρηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία, και είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την ταχύτερη δυνατή προσαρμογή στην οικονομική δραστηριότητα τους. Φυσικά, στα άμεσα σχέδια βρίσκεται η αποκατάσταση της παρουσίας του ρωσικού ναυτικού στόλου στη Μεσόγειο. Όσον αφορά την Αρκτική, υπάρχουν μια σειρά από λόγοι και ένας από τους βασικούς είναι γενικά η αύξηση της σημασίας της βορείου θαλάσσιας οδού. Επίσης, η Αρκτική για εμάς σημαίνει την ελεύθερη, ανεμπόδιστη έξοδο στον Ατλαντικό και Ειρηνικό ωκεανό. Αυτονόητο βέβαια είναι και το ενδιαφέρον μας για τον πλούτο της υφαλοκρηπίδας, η αξιοποίηση του οποίου απαιτεί τη δέουσα προσοχή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ