Η ρωσική απάντηση στα Mistral
![Η ρωσική απάντηση στα Mistral](https://www.defencenet.gr/wp-content/uploads/2015/09/06/Priboy_RIAN_02643523_468.jpg)
Στα μέσα Ιουνίου, στο φόρουμ «Στρατός-2015», που διεξήχθη στα περίχωρα της Μόσχας, παρουσιάστηκε η μακέτα του πολλαπλού ρόλου αποβατικού πλοίου Priboi. Ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού είπε ότι αυτή είναι η ρωσική απάντηση στο Mistral.
Το ναυτικό αποκαλεί το συγκεκριμένο σχέδιο «ξεχωριστό», καθώς αυτό δεν θα έχει τα τεχνικά χαρακτηριστικά και συστήματα των γαλλικών πλοίων, ενώ όλος ο εξοπλισμός και τα οπλικά συστήματα θα είναι εγχώριας κατασκευής.
Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του, το Priboi θα είναι μικρότερο από το Mistral. Το εκτόπισμά του δεν θα είναι 21 αλλά 14 χιλ. τόνοι, και, αντί 16 ελικοπτέρων, θα φέρει 8. Αναμένεται ότι ο σχεδιασμός του θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016.
Τότε θα ληφθεί και η απόφαση αν θα υπάρξει κρατική παραγγελία για το συγκεκριμένο πλοίο. Από το ΠΝ δηλώνουν ότι είναι επιθυμητή η απόκτηση 4 τέτοιων σκαφών.
Ωστόσο, το Priboi δεν είναι η μοναδική ρωσική «απάντηση στο Mistral». Τα ΜΜΕ αναφέρουν και μια ακόμη εναλλακτική λύση, το σχέδιο Lavina. Αυτό το ελικοπτεροφόρο, σε αντίθεση με το Priboi, είναι μεγαλύτερο από το Mistral. Το εκτόπισμά του είναι 24 χιλ. τόνοι και μπορεί να μεταφέρει 16 ελικόπτερα.
Η ηγεσία του στόλου δηλώνει πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται η παραλαβή αποβατικών σκαφών νέας γενιάς, αλλά δεν διευκρινίζει τι σκάφη ακριβώς, αναφέροντας μόνο ότι θα πρέπει να υπερέχουν των πλοίων που κατασκευάζονται σήμερα όσον αφορά «το εκτόπισμα και τη μεταφορική ικανότητα».
Οι αποστολές που μπορεί να φέρει εις πέρας το Mistral δεν περιορίζονται μόνο στη μεταφορά αποβατικής δύναμης σε μεγάλες αποστάσεις και στην κάλυψη αποβατικών επιχειρήσεων από αέρος. Όπως σημειώνει ο διδάκτωρ ιστορικών επιστημών και ειδικός στην ιστορία και στα σύγχρονα θέματα του στόλου, Αντρέι Σογιούστοφ, το σημαντικότερο για τη Ρωσία σε αυτά τα πλοία είναι το γαλλικό σύστημα παρατήρησης και διοίκησης.
«Για μας -εξηγεί- τα Mistral δεν ήταν απλώς πλωτά καταστρώματα για ελικόπτερα, αλλά πλοία διοίκησης ναυτικών ομάδων σε απομακρυσμένες γωνιές των ωκεανών, με δυνατότητες εξαιρετικής επικοινωνίας, συνένωσης όλων των μονάδων σε ένα πληροφοριακό δίκτυο κλπ. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός αναλόγου στο σοβιετικό στόλο πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, δεν πέτυχαν».