Αύξηση υποβρυχίων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα
Ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας άρχισε να αναπτύσσει, πάλι, στόλο υποβρυχίων και για βάση τους καθορίστηκε το λιμάνι του Νοβοροσίσκ.
Αυτό σημειώνει το στρατιωτικο-πολιτικό περιοδικό «Αρσενάλι» στο τεύχος του Δεκεμβρίου 2015, όπως αναφέρει η «Γκρούζνια online».
Στη σοβιετική εποχή, τα υποβρύχια του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είχαν έδρα το Πότι. Μέχρι το 1991, πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η 14η Διεύθυνση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας αριθμούσε 40 διαφορετικά είδη υποβρυχίων, αλλά ήταν ήδη ξεπερασμένα, έτσι ο ρωσικός στόλος τα διέγραψε γρήγορα και τα έστειλε για παλιοσίδερα.
Μέχρι πρόσφατα, στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπήρχαν δύο υποβρύχια. Ένα από αυτά το Β-380 ήταν ανακαινισμένο από το 1991 αλλά δεν λαμβάνονταν υπόψη ως μάχιμο. Το άλλο ‘B-871 Αλρόσα’ εξακολουθεί να παραμένει μάχιμο.