Σήμερα ξεκινάει περιπολίες στο Αιγαίο το αμερικανικό «USNS-Grapple»
![Σήμερα ξεκινάει περιπολίες στο Αιγαίο το αμερικανικό «USNS-Grapple»](https://www.defencenet.gr/wp-content/uploads/2016/06/17/gra%202.jpg)
Από σήμερα Παρασκευή ”πιάνει δουλειά” μεταξύ της Χίου και των Μικρασιατικών Παραλίων με ΝΑΤΟικό καπέλο το αμερικανικό πλοίο διασώσεως «USNS-Grapple», το οποίο απέπλευσε το απόγευμα χθες από την βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, όπου βρισκόταν – μαζί με άλλα πλοία- για την προετοιμασία της αποστολής.
Την ανακοίνωση ένταξης του αμερικανικού πλοίου USNS Grapple (T-ARS 53) στον στολίσκο του ΝΑΤΟ SNMG-2 που περιπολεί για παρανόμους μετανάστες και πρόσφυγες προερχόμενους από την Τουρκία,έκανε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Αστον Κάρτερ, ενώ η συμμετοχή των ΗΠΑ στην δύναμη είχε προαναγγελθεί από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζον Κέρι κατά τη σχετική υπουργική σύνοδο της Συμμαχίας τον περασμένο Μάιο, ενώ η προεργασία είχε αρχίσει λίγο νωρίτερα. Και υποδηλώνει, την διάθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν την διαδικασία της αποστολής αυτής , παρά τις αντιρρήσεις της Άγκυρας που θέλει να σταματήσουν οι περιπολίες εκεί.
Βεβαίως το ότι το σκάφος διασώσεως – ρυμούλκησης τελικά θα περιπολεί στο ύψος της Χίου, όπως μας πληροφόρησαν ελληνικές ναυτικές πηγές, αποτελεί και μια ”προσαρμογή ” της Ουάσιγκτον στις επιδιώξεις της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει το πλοίο των ΗΠΑ θα ενεργοποιηθεί σε κάποιον από τους τομείς P-3 και P-4, οι οποίοι αντιστοιχούν, όπως έγραψε η Καθημερινή, στα Δωδεκάνησα και στο Καστελλόριζο. Κάτι που έχει πετύχει μέχρι τώρα.
Όλοι με το βλέμμα στην Λιβύη
Οι ΗΠΑ βέβαια – και κατά συνέπεια το ΝΑΤΟ- έχουν και πρόσθετο ενδιαφέρον για την αποστολή και συμμετοχή του πλοίου τους σε επιχείρηση με εμπλοκή και της Frontex : Είναι για να έχουν μια πρόσθετη εμπειρία σε παρόμοιο περιβάλλον στην περίπτωση που χρειαστεί ίδιο σχέδιο και στην Κεντρική Μεσόγειο, σε σχέση με την Λιβύη.<<Και αυτό ακριβώς ζητήσαμε από τους επιτελείς μας, να μας καταθέσουν προτάσεις για περαιτέρω συνεργασία λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από το Αιγαίο και στη συνέχεια να μεταφερθούμε πιθανώς στην κεντρική Μεσόγειο>> δήλωσε σχετικά ( και αποκαλυπτικά) ο Γεν Γραμματεας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ
Ενόψει μιας τέτοιας προοπτικής έσπευσε και υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος τόνισε, μετά τη λήξη της συνόδου Υπουργών του ΝΑΤΟ, ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στη Μεσόγειο «ως δύναμης σταθερότητας», αλλά και της Κύπρου, που συμμετέχει σε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Ενώ από στρατιωτικής πλευράς αναφέρεται ως σημαντικό το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Σούδα- που ουσιαστικά στηρίζεται από την Ελλάδα- να αναλάβει την εκπαίδευση στελεχών του Λιμενικού αλλά και του Ναυτικού της νέας κυβερνητικής δομής της Λιβύης. Μεταδόθηκε δε από τις Βρυξέλλες ότι και ο κ. Καμμένος είπε πως θα προτείνουμε να εκπαιδεύσει το Πολεμικό Ναυτικό μας τη λιβυκή ακτοφυλακή, ενδεχομένως και σε ελληνικό έδαφος.
Η παρέμβαση Καμμένου – με αναφορές ότι η χώρα μας είναι θετική στην επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ στην κεντρική Μεσόγειο- έγινε σε ένα σκηνικό όπου το ΝΑΤΟ αλλά και η Ευρώπη κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, αλλά και για την πρόληψη της αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική.
Η τελική απόφαση για την αποστολή αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας. Όπως έγραψε η Εφημερίδα των Συντακτών η Αθήνα έχει εκφράσει δια του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά ορισμένες επιφυλάξεις, ιδίως να μην υπάρξουν hotspot στην Κρήτη, ενώ αναμένεται να διευκρινιστεί το πλαίσιο συνεργασίας Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, αν θα πρόκειται για διακριτές επιχειρήσεις, θέματα συμμετοχής ορισμένων χωρών και άλλα, επιχειρησιακά θέματα, «που άπτονται του σεβασμού του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης της χώρας μας», όπως διευκρίνισε ο Ελληνας υπουργός Άμυνας.
Πάντως οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει την κινητικότητα πλοίων και αεροσκαφών τους στην βάση της Σουδας το τελευταίο διάστημα.