Δηλώσεις του αντιπροέδρου της L.M. Ντένη Πλέσσα για την επίσημη έναρξη αναβάθμισης των αεροσκαφών P-3B στην ΕΑΒ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα με κάθε επισημότητα η τελετή έναρξης της αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης P-3B του ΠΝ.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics Ντένης Πλέσσας είπε τα εξής:
«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί ένα πραγματικά ξεχωριστό ορόσημο, την έναρξη του προγράμματος ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των Α/Φ P-3B του ΠΝ. Ενός προγράμματος που θα επιτρέψει και πάλι στον θρυλικό Ωρίωνα να επιτηρεί, να προστατεύει και να θωρακίζει τις Ελληνικές θάλασσες.
Μια τέτοια ημέρα μας κάνει όλους εθνικά υπερήφανους αφού η χώρα μας παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες δείχνει έμπρακτα και με τον πλέον εμφατικό τρόπο την προσήλωση της στην ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Είναι αναμφισβήτητο ότι τα τετρακινητήρια αεροσκάφη P-3 απετέλεσαν και αποτελούν το κύριο μέσο για την εκτέλεση όλων των σύγχρονων αποστολών Ναυτικής Επιτήρησης, παγκοσμίως.
Το P-3 χρησιμοποιείται, μέχρι σήμερα, από 18 χώρες και παραμένει το πλέον προηγμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, με δυνατότητα εκτέλεσης όλων των σύγχρονων αποστολών Ναυτικής Επιτήρησης, Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, Προσβολής Στόχων Επιφανείας, καθώς επίσης και όλων των αποστολών ISR – Επιτήρησης, Αναγνώρισης και Παρακολούθησης (Intelligence Surveillance and Reconnaissance) και έρευνας και διάσωσης (SAR).
Η συνεχής υποστήριξη και εξέλιξη του συγκεκριμένου αεροσκάφους έχει καταστήσει δυνατή την επιχειρησιακή του αξιοποίηση, από όλους τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανικού ναυτικού για τα επόμενα τουλάχιστον τριάντα χρόνια. Η Lockheed Martin και το Αμερ. Ναυτικό εξασφαλίζουν την πλήρη και αδιάλειπτη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και την απρόσκοπτη εφοδιαστική και τεχνική υποστήριξη τους.
Για να φτάσουμε όμως σήμερα εδώ χρειάστηκαν προσπάθειες ετών τόσο από το ΥΕΘΑ και τους αξιωματικούς του ΠΝ όσο και από πλευράς της Lockheed Martin και φυσικά του Αμερικανικού ναυτικού.
Το ΠΝ με απόλυτη διαφάνεια και επαγγελματισμό εξέτασε ενδελεχώς μια πλειάδα εναλλακτικών λύσεων. Εξετάσθηκαν εννέα (9) διαφορετικοί τύποι αεροσκαφών. Όλες οι άλλες λύσεις απορρίφθηκαν ως υποδεέστερες επιχειρησιακά και τεχνικά, καθόσον όλα αυτά τα αεροσκάφη ήταν σαφώς υποδεέστερης κατηγορίας και δυνατοτήτων, σε σχέση με τα P-3B που διέθετε και επιχειρούσε το ΠΝ πριν την καθήλωσή τους.
Η λύση των P-3 ως επιλογή του ΠΝ ήταν και είναι η πλέον συμφέρουσα για τη χώρα. Η προσέγγιση του ΠΝ για την επιλογή των P-3 είναι ίδια με αυτήν της Γερμανίας, Νορβηγίας, ΗΠΑ, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας, Ταιβάν, Χιλής και πολλών ακόμη Ναυτικών που επέλεξαν αεροσκάφη P-3 για τις ανάγκες τους. Όλες αυτές οι χώρες είχαν ως βασική παράμετρο την σχέση κόστους αποτελεσματικότητας και δεν παρασύρθηκαν στην εξεύρεση λύσεων που φαινομενικά είναι φθηνότερες, αλλά σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται ακριβότερες και χωρίς τα επιθυμητά επιχειρησιακά αποτελέσματα.
Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ ξεχωριστά στη συμβολή του σημερινού κ. ΥΕΘΑ – κ. Π. Καμμένο, και του κ. ΑΝΥΕΘΑ – κ. Δ. Βίτσα, για την θετική συμβολή τους στο Πρόγραμμα. Η σημερινή τους παρουσία όχι μόνον προσδίδει τιμή και επισημότητα στην εκδήλωσή μας, αλλά είναι μία έμπρακτη απόδειξη της υποστήριξης που η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ προσφέρει στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, και ειδικά το πρόγραμμα των Ρ-3.
Επίσης στη συμβολή του κ. ΑΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος ως Αρχηγός Στόλου και ως Αρχηγός ΓΕΝ ήταν ο αξιωματικός που οραματίσθηκε την λύση των P-3B του ΠΝ σκεπτόμενος έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο (out of the box όπως λένε οι Αγγλοσάξονες).
Με περισσή αποφασιστικότητα και στηριζόμενος στις επιχειρησιακές και τεχνικές αξιολογήσεις των αξιωματικών του ΠΝ διείδε ότι η συγκεκριμένη λύση πέραν του άρτιου επιχειρησιακού αποτελέσματος ήταν και η μοναδική που θα συνεισέφερε τα μέγιστα στην ελληνική προστιθέμενη αξία του προγράμματος.
Είμαστε δε πολύ ευτυχείς που και ο σημερινός κ. Αρχηγός του ΓΕΝ συνεχίζει με την ίδια αποφασιστικότητα για την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος. Τέλος, ο επαγγελματισμός και ενθουσιασμός της ΓΕΝ-ΔΕΞ δημιουργούν μία μοναδική δυναμική για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή της ΓΔΑΕΕ και ΓΔΟΣΥ στο Πρόγραμμα.
Η Lockheed Martin ως ο μοναδικός κατασκευαστής και φορέας σχεδίασης των Α/Φ P-3 δόμησε σε πλήρη συνεργασία με το ΠΝ και το USN ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των P-3B του ΠΝ επιτυγχάνοντας την μέγιστη δυνατή Ελληνική Προστιθέμενη Αξία.
Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία θα απορροφήσει περίπου το 30% των συνολικών κονδυλίων του προγράμματος σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία ενώ θα της δοθεί η ευκαιρία να εμπλακεί ανταγωνιστικά σε παρόμοιες αναβαθμίσεις αεροσκαφών σε διεθνές επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων της προηγούμενης δεκαετίας κανένα άλλο πρόγραμμα δεν είχε αυτή την ανταπόδοση στην εγχώρια βιομηχανία.
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνούμε ότι η ανάπτυξη στην χώρα του τακτικού επιχειρησιακού συστήματος (mission tactical system) των αεροσκαφών P-3B, από ελληνική εταιρεία, θα προσδώσει στο ΠΝ την αυτονομία που επιθυμεί και αποτελεί εγγύηση, σε συνδυασμό πάντα με την εμπλοκή της LM, για την μελλοντική υποστήριξη και των αεροσκαφών.
Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται μέσω διακρατικής συμφωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση προσφέροντας στη χώρα μια πρόσθετη ομπρέλα διαφάνειας, η οποία σε συνδυασμό με την διαπιστωμένη αξιοπιστία της Lockheed Martin, εξασφαλίζει την έγκαιρη και ολοκληρωμένη παράδοση των αναβαθμισμένων αεροσκαφών, καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος με μηδενικό ρίσκο και εντός των προϋπολογισθέντων κονδυλίων, αφού όλες οι προτεινόμενες λύσεις είναι ήδη ανεπτυγμένες και λειτουργούν επιχειρησιακά παγκοσμίως.
Με αυτές τις σκέψεις και με πλήρες αίσθημα ευθύνης η Lockheed Martin ξεκινά σήμερα με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό το πρόγραμμα που θα επιτρέψει σύντομα στο ΠΝ να έχει τα ιπτάμενα μέσα που χρειάζεται. Ενώ η αμυντική μας βιομηχανία θα συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα υψηλού τεχνολογικού επιπέδου με στόχο το όφελος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας ένα βίντεο με αντικείμενο τη θρυλική πορεία των αεροσκαφών P-3, αλλά και την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους στην ΕΑΒ».