Παρουσίαση του ATR-72 στο Πολεμικό Ναυτικό
Το ιταλικής προέλευσης αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ATR-72, το οποίο και είναι από τα βασικά υποψήφια για την απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού για την αντικατάσταση των P-3B Orion παρουσιάστηκε επίσημα σε μεικτή ομάδα επιτελών των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας και Ναυτικού.
Το ιταλικής προέλευσης αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας ATR-72, το οποίο και είναι από τα βασικά υποψήφια για την απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού για την αντικατάσταση των P-3B Orion παρουσιάστηκε επίσημα σε μεικτή ομάδα επιτελών των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας και Ναυτικού.
Το ιταλικής προέλευσης αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας ATR-72, το οποίο και είναι από τα βασικά υποψήφια για την απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού για την αντικατάσταση των P-3B Orion παρουσιάστηκε επίσημα σε μεικτή ομάδα επιτελών των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας και Ναυτικού.
Το πρόγραμμα απόκτησης αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας οδεύει προς την έναρξή του, καθώς οι ενδιαφερόμενες εταιρείες οι μια μετά την άλλη έχουν πυκνώσει τις παρουσιάσεις των προτάσεών τους.
Η παρουσίαση επιμελήθηκε και έγινε από τον Ευάγγελο Γεωργούση, αντιπτέραρχο ε.α. εκ μέρους της εταιρείας Thema, η οποία έχει και την εκπροσώπηση της Finmeccanica S.p.A. στην Ελλάδα (Για το θέμα των εκπροσωπήσεων των ιταλικών εταιρειών έχει ξεσπάσει ένας μίνι πόλεμος στο παρασκήνιο…).
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος εμφανίζεται ως μια από τις επικρατέστερες υποψηφιότητες, μαζί με το βραζιλιάνικο Ρ-99. Μεγάλο του πλεονέκτημα θεωρείται το γεγονός ότι πρόκειται για δοκιμασμένη πλατφόρμα που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με αρκετές ναυτικές δυνάμεις, ενώ είναι γνωστό και στον ελληνικό χώρο καθώς χρησιμοποιείται και από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές.
Το σύστημα ολοκληρώνεται δαπάναις της Τουρκίας (σχετικό άρθρο στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί στις 15 Μαΐου).
Στα μειονεκτήματά του συγκαταλέγεται κυρίως το ότι έχει επιλεγεί για τον ίδιο ρόλο και από την Τουρκία (πρόκειται να παραλάβει 10 αεροσκάφη μέχρι το 2010) και μάλιστα με την ίδια σχεδόν σουίτα εξοπλισμού της Thales, αν και αυτό προβάλλεται ως πλεονέκτημα από την εταιρεία, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει αναλάβει το κόστος της ολοκλήρωσης των συστημάτων επί του αεροσκάφους, ενώ τα αεροσκάφη που θα παραλάμβανε η Ελλάδα θα ήταν ήδη δοκιμασμένα.
Το γεγονός όμως ότι η Τουρκία θα διαθέτει το ίδιο αεροσκάφος με σχεδόν τον ίδιο εξοπλισμό και δυνατότητες με το Πολεμικό Ναυτικό έχει προξενήσει σχετικό προβληματισμό στους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού.
Από την άλλη πλευρά, το Ρ-99 της Embraer είναι ήδη γνωστό στην έχει ως πλεονέκτημα ότι μπορεί να συνδυαστεί άριστα με τα υπάρχοντα ΕRJ-145 AEW&C που κάποια στιγμή θα ενταχθούν στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ελαχιστοποιώντας τις απαιτήσεις συντήρησης και λογιστικής υποστήριξης.
Το ATR-72-500 ενσωματώνει όλες τις δυνατότητες του μικρότερου ATR-42-500, αλλά επιπλέον, έχει και τις εξής δυνατότητες:
>Περιστρεφόμενος εκτοξευτής ηχοσημαντήρων και σύστημα MAD (Magnetic Anomaly Detector)
>Διανομείς θερμοβολίδων και αερόφυλλων για παθητική αυτοάμυνα
>Σύστημα άφεσης οπλικού φορτίου για τορπίλες, αντιπλοϊκούς πυραύλους και βόμβες βυθού.