Ταϊβάν : Πιέζει για την προμήθεια αμερικανικών συμβατικών υποβρυχίων
Με αφορμή την επίσκεψη ομάδας του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, στην Ταϊβάν, με σκοπό την αξιολόγηση των αμυντικών αναγκών του νησιού, ο Πρόεδρος Ma Ying-jeou άσκησε πίεση προς τις ΗΠΑ, να αναλάβουν τη συμφωνία προμήθειας νέων υποβρυχίων, ώστε να αντικατασταθεί ο υπάρχων πεπαλαιωμένος στόλος της.
Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν εξέφρασε την παραπάνω επιθυμία κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής της ομάδας, Edward Royce, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ.
Ο Ma δήλωσε στους καλεσμένους του, πώς τα δύο υποβρύχια κλάσης Guppy εισήλθαν σε υπηρεσία στις ταϊβανέζικες δυνάμεις πριν από 40 χρόνια, και συμπλήρωσε πως εκείνη την εποχή υπηρετούσε ο ίδιος στο Πολεμικό Ναυτικό. Τώρα, μάλιστα, που είναι πολύ παλιά και ξεπερασμένα πρέπει να αντικατασταθούν.
Ο ταϊβανέζος Πρόεδρος αναφερότανε σε δύο ντιζελο ηλεκτροκίνητα υποβρύχια που κατασκευάστηκαν την δεκαετία του ’40, τα οποία είδαν τα μέλη του Κογκρέσου, την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης τους σε Ναυτική Βάση στο νότιο Tsoying.
Αφού αποσύρθηκαν από το Ναυτικό των ΗΠΑ, τα ξεπερασμένα υποβρύχια, πωλήθηκαν στην Ταϊβάν το 1973 και έκτοτε χρησιμοποιούνται για τη ναυτική εκπαίδευση.
Οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, παρά την αλλαγή διπλωματικής αναγνώρισης της Ταϊπέι από το Πεκίνο το 1979.
Τον Απρίλιο του 2001, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush, ως μέρος του πιο ολοκληρωμένου πακέτου όπλου της Ουάσιγκτον προς το νησί από το 1992, ενέκρινε την πώληση οχτώ συμβατικών υποβρυχίων.
Από τότε, έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος στην ολοκλήρωση της παραγγελίας.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν κατασκευάσει συμβατικά υποβρύχια για περισσότερα από 40 χρόνια, και η Γερμανία και Ισπανία φέρονται να έχουν αρνηθεί την προσφορά των δικών τους σχεδίων με τον φόβο προσβολής της Κίνας.
Σήμερα το Ναυτικό της Ταϊβάν, διαθέτει δύο ακόμη υποβρύχια τα οποία είναι ολλανδικής κατασκευής και είναι τα μόνα που θα μπορούσαν να είναι επιχειρησιακά σε περίπτωση πολέμου.
Η ένταση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας έχει χαλαρώσει σημαντικά, μετά την άνοδο του Ma στην εξουσία και βυπάρχει ροή κινέζων τυουριστών πρό την χώρα .
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr