Ν.Παναγιωτόπουλος: Εξελίξεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνος…λίαν προσεχώς!
Εξελίξεις που αφορούν το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνος «αποκάλυψε» στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας για άλλο θέμα (της κυρώσεως της ελληνο-Ισραηλινής αμυντικής συμφωνίας), καθώς και μερικές ενδιαφέρουσες – τελευταίες – εξελίξεις για το πρόγραμμα ναυπηγήσεως των δύο τελευταίων πυραυλακάτων, τύπου “Super Vita”, που κατασκευάζονται εκεί.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΥΕΘΑ, επί του θέματος, τόνισε τα εξής:
«Σήμερα (χθες) στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας» ανακοινώθηκε η έλευση αμερικανικών κεφαλαίων σε συνέργεια με εγχώριο επενδυτή (Σημ. Συντ.: ΟΝΥΧ) ο οποίος έχει αποδείξει ότι μπορεί να παράξει έργο στον τομέα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας με την προοπτική αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε αυτά τα ναυπηγεία.
Σύντομα -προς το τέλος του μήνα- το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) θα παραλάβει το έκτο από τα επτά σκάφη τα οποία πασχίζει να παραλάβει εδώ και αρκετά χρόνια. Από το 2009, αν δεν κάνω λάθος, μετρά η πρώτη σύμβαση και από το 2016 η τροποποιημένη σύμβαση, με την οποία το ΠΝ ανέλαβε να πληρώνει πλέον τους εργαζόμενους των «Ναυπηγείων Ελευσίνας», προκειμένου να συνεχίσουν αυτή τη ναυπήγηση των πυραυλακάτων υπ’ αριθμόν «6» και «7».
Μέχρι το τέλος του μήνα (Σημ.Συντ.: Ιούλιος 2020) θα έχει παραλάβει σχεδόν ολοκληρωμένο το σκάφος νούμερο «6». Θα μένουν κάποιες προσαρμογές οπλικών συστημάτων που μπορούν να ολοκληρωθούν συντομότατα. Στόχος μας είναι να πετύχουμε και την καθέλκυση του σκάφους νούμερο «7».
Συμφωνήσαμε να δώσουμε μία ακόμα μικρή, πολύ μικρή, παράταση προκειμένου να πειστούν οι εργαζόμενοι των «Ναυπηγείων Ελευσίνας» ότι δεν τους εγκαταλείπουμε στην τύχη τους, έως ότου στο μεταξύ ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο νέο επενδυτή ο οποίος θα κινηθεί με αμερικανικά κεφάλαια. Νομίζω ότι η πίεση που ασκήσαμε, ο καθένας από την πλευρά του, με συντομότερες προθεσμίες και καθαρές εξηγήσεις ότι πλέον το ΠΝ θέλει τα πλοία του -γιατί αν όχι τώρα, πότε άραγε θα τα έχει περισσότερη ανάγκη- έφερε αυτό το αποτέλεσμα».
Και ο ΥΕΘΑ πρόσθεσε λίγο πιο κάτω: «…Πάντως το Πολεμικό Ναυτικό έχει κάθε λόγο να επιχαίρει διότι επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημά του και παραλαμβάνει ένα καράβι (την πυραυλάκατο «6») που έχει απόλυτη ανάγκη αυτή την ώρα και βλέπει πλέον ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να παραλάβει και το τελευταίο».