Η σύγχρονη τάση στον τομέα των αεροεκτοξευόμενων ναυτικών πυραύλων είναι αυτή των βλημάτων  που επιτυγχάνουν πολύ υψηλές ταχύτητες (άνω των 2 mach) προκειμένου να κατανικήσουν τα συστήματα εγγύς αμύνης των σκαφών επιφανείας.

Βλήματα όπως το Harpoon ή και το Εxocet που αναπτύσσουν υποηχητικές ταχύτητες (0.71 και 0.93 αντίστοιχα) μπορεί να έχουν την εμβέλεια δεν έχουν όμως την ταχύτητα για να «αιφνιδιάσουν» τις αντίπαλες άμυνες.

Το Ναυτικό της Ινδίας πραγματοποίησε εχθές μια ακόμη δοκιμή (την τέταρτη μέσα σε οκτώ ημέρες) του Brahmos ο οποίος είναι τέσσερις φορές ταχύτερος από τον αμερικανικό Tomahwak. Το συμπέρασμα είναι ότι το μέλλον ανήκει στα υπερηχητικά βλήματα.

Λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει ο πύραυλος  BrahMos-NG ο οποίος είναι βελτιωμένη έκδοση του ινδορωσικού  BrahMos και αν και μικρότερος σε διαστάσεις διατηρεί ίδιες δυνατότητες εμβέλειας και ταχύτητας.

Η Ελλάδα έχοντας μια τεράστια θαλάσσια έκταση να υπερασπιστεί ανατολικά και νότια Κρήτης και Ρόδου έχει ανάγκη από τέτοια βλήματα. Από τη στιγμή που η ναυτική της ισχύ δεν επαρκεί να κάνει κάτι τέτοιο με τα πλοία -και δεν θα επαρκεί ούτε με την ενδεχόμενη προμήθεια τεσσάρων σκαφών επάκτιας άμυνας MMSC- είναι ανάγκη να εξετάσει την ναυτική υπεροχή μέσω του αέρα.

Το βλήμα BrahMos-NG είναι ακριβώς ένα τέτοιο βλήμα το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μια σειρά μαχητικών αεροσκαφών. Ήδη η Βραζιλία εξετάζει την αγορά του για χρήση από τα νέα της μαχητικά Saab JAS-39 Gripen τα οποία έχει αρχίσει ήδη να παραλαμβάνει.

Το βλήμα ως όπλο είναι φονικό: Με μέγιστη ταχύτητα πάνω από 3.5 mach και εμβέλεια έως και 600 χλμ. καθίσταται ένα στρατηγικό όπλο επιβολής ναυτικής ισχύος και καταστροφής του αντιπάλου. Το βλήμα δεν έχει πιστοποιηθεί στα Rafale αν και οι Ινδοί βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, αλλά σίγουρα το Rafale δεν συνιστά τη μόνη επιλογή της ΠΑ.

Άλλωστε τις πρωτοκάνουν τα μόλις 18 αυτά αεροσκάφη; Πιο κατάλληλος για φοράς είναι το Mirage 2000-5 αεροσκάφος που διαθέτει η Αεροπορία της Ινδίας και θα μπορούσε να πιστοποιηθεί με διαδικασίες fast-track.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ