Η Ελλάδα φέρεται να απέστειλε στις ΗΠΑ αίτημα για επίσημη πρόταση για ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών, πώληση δύο ως ενδιάμεση λύση και εκσυγχρονισμό των τεσσάρων γερμανικών φρεγατών MEKO.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά ζητά και πλοία ενδιάμεσης λύσης. Εντός της LoR διευκρινίζονται οι επιχειρησιακές ανάγκες και απαιτήσεις του ΠΝ.

Η LOR, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την Ελλάδα, έχει ως αποστολέα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και υπογράφεται από το ΓΕΕΘΑ. Σε αυτή ορίζει ποιες είναι οι απαιτήσεις για τα νέα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αεράμυνα περιοχής και ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Δυστυχώς η Ελλάδα όλο και περισσότερο βυθίζεται σε καθεστώς αποικίας και οδηγεί στο να ζητεί εντελώς ακατάλληλα όπλα για τις ένοπλες Δυνάμεις της προκειμένου να είναι αρεστή σε κύκλους των ΗΠΑ και σε εγχώρια οικονομικά συμφέροντα.

Είναι μια πολιτική την οποία το ΠΝ την έχει πληρώσει πολύ ακριβά τα προηγούμενα χρόνια με απαξίωση μεγάλου μέρους της ισχύος του.

Απαξίωση που ήρθε είτε μέσω μπλοκαρίσματος προγραμμάτων επί πολλά έτη όπως συνέβη με τα υποβρύχια, το πρόγραμμα ανθυποβρυχιακών σκαφών, τον μη εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ 200, τον στρεβλό, πανάκριβο και σκανδαλώδη εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης ”S” κλπ.

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό και να απαξιωθούν σε κρίσιμο επίπεδο οι επιχειρησιακές του δυνατότητες και τώρα ετοιμάζεται να πατήσει την σκανδάλη με την κάνη στραμμένη στον κρόταφό του και να επιλέξει μια φρεγάτα παρακτίου αμύνης με μαχητικές ικανότητες ανάλογες με αυτές των ΜΕΚΟ-200ΗΝ, σκαφών που έχουν ναυπηγηθεί πριν από 30 έτη. 

Τουλάχιστον αν επέλθει το «μοιραίο» θα ξέρουμε σε ποιούς να ζητήσομε την ευθύνη.

Θα επανέλθουμε με ολοκληρωμένη ανάλυση του «εγκλήματος» και των ενόχων αυτού, αφού η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι μια τελεσίδικη απόφαση υπέρ των αμερικανικών πλοίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ