CAMM-ER: Δεν μπορεί να καταρρίψει τα τουρκικά AKINCI – Ποια η κυριότερη αδυναμία του
Στην πρόταση της Lockheed Martin για την νέα φρεγάτα του ΠΝ, με το σχέδιο HF-2, μια παραλλαγή της κορβέτας MMSC περιλαμβάνεται και μια σειρά όπλων μεταξύ των οποίων και η περίφημη αντιαεροπορική άμυνα.
Η MMSC ως γνωστόν δεν προσφέρει καμία δυνατότητα αεράμυνας περιοχής περιοριζόμενη μόνο σε όπλα μέσης εμβέλειας. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες η αμερικανική εταιρεία προτείνει την εγκατάσταση των βλημάτων CAMM-ER στην πρότασή της.
Δεδομένου ότι το βλήμα μεταφέρεται σε τετραπλό εκτοξευτή ο οποίος προσαρμόζεται στον οκταπλό Mk41, σημαίνει ότι το σκάφος θα μεταφέρει μέγιστο φορτίο 32 βλημάτων.
Πόσο όμως είναι ικανό το CAMM-ER να προσφέρει λύσεις για το ΠΝ;
Το CAMM είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή του πυραύλου μικρών αποστάσεων (WVR) του βλήματος υπέρυθρης καθοδήγησης ASRAAM. Η κυριότερη διαφορά εστιάζεται στο γεγονός ότι το βλήμα αντί του υπέρθυρου αναζητητή, διαθέτει ενεργό ερευνητή. Η καθοδήγησή του βασίζεται στην ανανέωση σημείων ναυτιλίας από το ραντάρ του πλοίου μέχρι του σημείου που τίθεται σε λειτουργία ο ενεργός ερευνητής για την προσβολή του στόχου.
Μια διαδικασία ταυτόσημη με αυτή που ακολουθείται στον AIM-120 AMRAAM. Το πρόβλημα έγκειται στις επιδόσεις του βλήματος. Το CAMM-ER είναι ένα βλήμα που έχει δημιουργηθεί για να καλύπτει την εσωτερική διαστρωμάτωση μιας ολοκληρωμένης ναυτικής αεράμυνας.
Έτσι, η μέγιστη εμβέλειά του φτάνει τα 45 χλμ. και το μέγιστο ύψος βρίσκεται οριακά στα 10.000 μέτρα. Το τελευταίο όμως αποτελεί και το σοβαρότερο πρόβλημα επιλογής -μόνο- ενός τέτοιου βλήματος χωρίς την προμήθεια βλημάτων μεγαλύτερης εμβέλειας.
Αυτό γιατί τα τουρκικά UAV θα πετούν σε μεγαλύτερο ύψος! Το νέο εξοπλισμένο UAV AKINCI έχει μέγιστο επιχειρησιακό υψόμετρο τα 12.000 μέτρα ενώ αυτό του TB.2 Bayraktar πλησιάζει τα 9.000 μέτρα. Βλέπουμε επομένως ότι τα συγκεκριμένα βλήματα δεν προορίζονται για να πλήττουν υψηλά ιπτάμενους στόχους, αλλά για στόχους που πλησιάσει πολύ κοντά τόσο από άποψη εμβέλειας όσο και ύψους.
Πως θα μπορέσει ένα σκάφος επιφανείας όπως η MMSC να επιβιώσει στις επιθέσεις των τουρκικών AKINCΙ εξοπλισμένων με βλήματα SOM πετώντας σε ύψος 11.000 μέτρων γνωρίζοντας οι Τούρκοι πως από τέτοιο ύψος δεν μπορεί να καταρριφθεί.
Και φυσικά αυτόν δεν ισχύει μόνο για UAV αλλά και για οποιοδήποτε μαχητικό της τουρκικής Αεροπορίας που θέλει να επιτεθεί στον ελληνικό Στόλο.
Και εδώ φαίνεται απλά η θλιβερή σύγκριση του CAMM-ER με το βλήμα ASTER 30 το οποίο έχει ελάχιστο ύψος εμπλοκής τα 50 μ. και μέγιστο τα 20χλμ! Όσο για την απόσταση αυτή υπερβαίνει τα 100 χλμ.
Φαίνεται επομένως πως σε οποιαδήποτε επιλογή βλημάτων μέσης εμβέλειας, το ΠΝ καταδικάζεται να μην έχει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης της απειλής.
Συμπερασματικά οποιαδήποτε επιλογή σκάφους μόνο με βλήματα μέσης ακτίνας δράσης και ύψους αποτελεί επιλογή εγκληματικής αμέλειας για τις απειλές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ΠΝ.
Υπο κανονικές συνθήκες, σε μια κανονική χώρα που αντιμετωπίζει τα ζητήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί ούτε καν θεμα συζήτησης. Εδώ όμως σκέφτονται να προμηθευτούν μονάδες επιφανείας που δεν θα μπορoυν να καταρρίψουν τα τουρκικά UAV!