Τα δύο βρετανικά αεροπλανοφόρα έπλευσαν για πρώτη φορά μαζί
![Τα δύο βρετανικά αεροπλανοφόρα έπλευσαν για πρώτη φορά μαζί](https://www.defencenet.gr/wp-content/uploads/2021/05/22/British_Navy_HMS_Queen_Elizabeth_and_HMS_Prince_of_Wales_aircraft_carriers_at_sea_together_for_the_first_time_925_001.jpg)
Τα δύο νεότευκτα βρετανικά αεροπλανοφόρα έπλευσαν για πρώτη φορά μαζί όπως ανέφερε το Ναυτικό της χώρας. Πρόκειται για το HMS Queen Elizabeth και το HMS Prince of Wales τα οποία βρέθηκαν μαζί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της βρετανικής άσκησης Strike Warrior που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.
Το HMS Queen Elizabeth είναι το επικεφαλής σκάφος της ομώνυμης κλάσης. Το σκάφος ξεκίνησε τις θαλάσσιες δοκιμές του τον Ιούνιο του 2017 και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2020.
Το αεροπλανοφόρο έχει εκτόπισμα 65.000 τόνων μήκος 280 μέτρων και μπορεί να μεταφέρει έως και 72 αεροσκάφη και ελικόπτερα εκ των οποίων τα 36 F-35B.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ο μεγάλος βαθμός αυτοματοποίησης που έχει το σκάφος κάτι που περιορίζει το πλήρωμα σε 700 άτομα και στα 1.600 σε περίπτωση επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι 250 Πεζοναύτες σε αντίθεση με τα 5.000 άτομα πλήρωμα που έχουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.