Θα επιλεγούν οι Belh@rra με τις Gowind – Τι περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση
Πώς η AUKUS «τρόμαξε» την Αθήνα
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι (Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου), στην οποία θα τον συνοδεύουν και οι υπουργοί Άμυνας Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών Δένδιας, ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατών (Belharra) και τριών γαλλικών κορβετών (Gowind), καθώς και την υπογραφή διμερούς συμφώνου αμυντικής συνδρομής εάν δεν αλλάξει κάτι καθώς η Γεωπολιτική είναι ένα πεδίο πολύ ρευστό με αλλαγές που συμβαίνουν εντός ολίγων λεπτών.
Ας μην έχουμε αυταπάτες η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσανατολιζόταν στην αγορά των αμερικανικών MMSC, παρότι οι ναύαρχοι είχαν αντίθετη άποψη διότι γνώριζαν πολύ καλά πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε την αποδυνάμωση και όχι την ενδυνάμωση του ΠΝ.
Ανέλυσαν τα λειτουργικά προβλήματα και την ακαταλληλότητα της αμερικανικής φρεγάτας, η οποία έχει σχεδιασθεί για παράκτια άμυνα κι όχι για επιχειρήσεις στην ανοικτή θάλασσα και φυσικά δεν διαθέτει αντιαεροπορική άμυνα περιοχής.
Όμως το Μαξίμου ζητούσε από τους Ναυάρχους να δηλώσουν πως οι MMSC ήταν «κατάλληλες» για το ΠΝ διότι απλούστατα φοβόντουσαν να πουν «όχι» στους Αμερικανούς.
Η αγορά, των έξι πρόσθετων γαλλικών μαχητικών Rafale, μετά την αρχική αγορά των 18, είχε σαν στόχο αντίστοιχα να μην εξοργιστούν οι Γάλλοι οι οποίοι ήξεραν ότι πρότειναν ένα σαφώς ανώτερο πλοίο απο τους Αμερικανούς.
Μάλιστα η αγορά των Belharra θα σήμαινε και υπογραφή διμερούς συμφώνου αμυντικής συνδρομής.
Τώρα τι θα περιλάμβανε αυτή η αμυντική συνδρομή είναι περισσότερο φημολογία.
Όλα όμως άλλαξαν μέσα σε μία… νύχτα.
Η μετατόπιση του αμερικανικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος στον Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανό, λόγω Κίνας καθώς και η ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ , Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας (Aukus) δημιούργησε νέα δεδομένα:
Εξόργισε τους Γάλλους οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην χάσουν το «συμβόλαιο» της ελληνικής φρεγάτας και θέλουν να επεκτείνουν την δική τους επιρροή στην Μεσόγειο αφού οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Ειρηνικό.
Στην Αθήνα πάλι κατάλαβαν πως οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για την Μεσόγειο και ιδιαίτερα για την Ελλάδα και πως δεν υπάρχει περίπτωση εάν συμβεί ένα πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία, οι ΗΠΑ να ασχοληθούν ευμενώς προς την Ελλάδα για να μην βγει ηττημένη.
Συνεπώς θα πρέπει να διαθέτει ένα ΠΝ πραγματικά ισχυρό ώστε να μπορεί να σταθεί μόνο του στα βαθιά νερά της Μεσογείου.
Έγινε επίσης κατανοητό ότι δεν είναι και τόσο έξυπνη η «τυφλή εμπιστοσύνη» στους Αμερικανούς που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα άδειασαν συμμάχους και γεωπολιτικούς φίλους.
Από τους Κούρδους και τον αφγανικό λαό μέχρι και τους Γάλλους που ήταν εκ των πιο πιστών συμμάχων των ΗΠΑ και τώρα στο Παρίσι έχουν μείνει «παγωτό» από το χτύπημα που δέχτηκε η Naval Group με την ακύρωση του προγράμματος των δώδεκα αυστραλιανών υποβρυχίων.
Συν τοις άλλοις και οι ίδιοι οι Αμερικανοί από τον φόβο της οργής των Γάλλων (ναι, πίστευαν ότι θα τους περάσει γρήγορα γιατί από αμερικανική αλαζονεία δεν πίστευαν ότι θα αντιδρούσαν έτσι) σκέπτονται ότι ίσως είναι καλύτερα να πάρει το Παρίσι το ελληνικό συμβόλαιο ως δείγμα «καλής θέλησης» προς εξομάλυνση των γαλλοαμερικανικών σχέσεων.
Οι Αμερικανοί μιλούσαν για την στροφή προς τη ζώνη του Ειρηνικού Ωκεανού (Pacific Rim) αλλά εδώ στην Ελλάδα έκαναν πως δεν το καταλάβαιναν.
Οι ΗΠΑ με την πρόσφατη ενέργειά τους έδειξαν πως δεν υπολογίζουν γενικότερα ούτε την ΕΕ.
Εν πάσει περιπτώσει, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα ανακοινώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την αποδοχή της γαλλικής πρότασης αλλά ας δούμε λίγο τι περιλαμβάνει η πρόταση αυτή.
Μιλάμε για πρόταση 3+1 option Belh@rra των οποίων ο οπλισμός θα περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο πυραύλους μεγάλης ακτίνας ASTER 30. Κάθε φρεγάτα επομένως, θα φέρει 32 τέτοιους πυραύλους.
Μάλλον θα ανήκουν στην έκδοση 1ΝΤ (New Technology) ενώ οι εκτοξευτές θα είναι Sylver A50 32 αλλά δεν είναι γνωστό αν θα τοποθετηθούν και Sylver A70 για να υπάρξει χρήση και του SCALP-Naval (MdcN).
Σημειώνεται ότι εάν εν τέλει η Ελλάδα προχωρήσει στην απόκτηση των SCALP-Naval τότε θα διαθέτει πλέον και ικανότητα επίθεσης και όχι μόνο άμυνας.
Κάτι που οι ΗΠΑ διακαώς δεν ήθελαν ποτέ γιατί δεν θέλουν οι Τούρκοι να μπουν σε δυσχερή θέση.
Θα διαθέτουν ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU 90, αλλά το ερώτημα είναι αν θα έχουν και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους MM-40 Block IIIC Exocet.
Το επιπλέον καινούριο στοιχείο στην γαλλική πρόταση είναι η προμήθεια των κορβετών Gowind 2500 με πιθανότητα να έχουν εκτόπισμα 3.100 τόνου.
Θα διαθέτουν φόρτο 16 πυραύλων VL MICA NG, τορπιλών MU-90 για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και αντιπλοϊκών πυραύλων MM40 Block IIIC!
Να προσθέσουμε ότι με την αντιαεροπορική προστασία περιοχής των γαλλικών φρεγατών, δηλαδή τον συνδυασμό Seafire 500 / ASTER 30 και των συστημάτων Patriot PAC III της ΠΑ, δημιουργείται μια πολύ ισχυρή αντιαεροπορική ομπρέλα.
Παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και το ΠΝ έστω από… συγκυρία γιατί ο Θεός είναι Μεγάλος.
Έστω και έτσι θα επιλέξουμε τον δρόμο που μας αναβαθμίζει σε δύναμη Μεσογείου ή θα επιλέξουμε να μείνουμε κοντά στις ακτές μας;