Κατέπλευσε στην Σαουδική Αραβία η πρώτη κορβέτα τύπου Avante 2200, πέντε εκ των οποίων πρόκειται να παραλάβει το Ναυτικό της χώρας βάσει συμφωνίας ύψους 2 δισ.€ που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2018.

Η Avante είναι ένα σχέδιο κορβέτας των ισπανικών ναυπηγείων της  Navantia. Η τελευταία έχει αναπτύξει μια οικογένεια πλοίων με βάση την Avante με διαφορετικά μεγέθη αλλά προσαρμοσμένα σε διαφορετικές αποστολές που μοιράζονται όμως τα ίδια πρότυπα σχεδίασης.

Η Navantia έχει ενσωματώσει στο σκάφος  πολλαπλά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος διαχείρισης μάχης Catiz, του ολοκληρωμένου συστήματος επικοινωνιών Hermesys, του συστήματος ελέγχου πυρός Dorna και του συστήματος διαχείρισης  γέφυρας Minerva.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το τελευταίο σκάφος θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι το 2024, συμπεριλαμβανομένης και της  υποστήριξης για πέντε χρόνια.

Η έκδοση για την  Σαουδική Αραβία αφορά ένα σκάφος κατηγορίας 2.000 τόνων εκτοπίσματος ικανό να εκτελεί ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW), πόλεμο κατά στόχων επιφανείας  (ASuW) και αντιαεροπορικό πόλεμο (AAW). Η κορβέτα κλάσης Al Jubail έχει μέγιστη εμβέλεια 4.500 ναυτικών μιλίων, επιτυγχάνοντας 25 κόμβους που τροφοδοτούνται από τέσσερις κινητήρες ντίζελ σε διάταξη CODAD.

Πρόκειται για σκάφος με μέγιστο εκτόπισμα 2.419 τόνων, μήκος 99 μ., πλάτος 13,6 μ. και βύθισμα 3,8 μ.

Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνει το σκάφος είναι 24 κόμβοι, η οικονομική ταχύτητα 22 κόμβοι και η εμβέλεια ανέρχεται στα 3,500 ν.μ. Το πλήρωμα αποτελείται από 60+32 άτομα.

Ο κύριος αισθητήρας της κορβέτας είναι το ραντάρ KRONOS το οποίο περιλαμβάνεται και στην πρόταση της FCX 30 για το ΠΝ.

Η κλάση Al Jubail είναι εξοπλισμένη με κύριο πυροβόλο Leonardo SUPER RAPID 76 χιλιοστών, σύστημα CIWS Rheinmetall MILLENNIUM 35 χιλιοστών, τέσσερα πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες.

Στον πυραυλικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται δύο οκταπλοί κάθετοι εκτοξευτές Mk41 με συνολική δυνατότητα 64 αντιαεροπορικών βλημάτων ESSM και 8 βλήματα κατά στόχων επιφανείας-επιφανείας RGM-84 Harpoon.

Εντύπωση προκαλεί το μεγάλο αντιαεροπορικό φορτίο της κλάσης Al Jubail το οποίο και εάν το σκάφος ήταν υποψήφιο για το πρόγραμμα κορβετών θα ικανοποιούσε απόλυτα τις απαιτήσεις του ΠΝ.

Για παράδειγμα το ΠΝ στην πρόταση της FCX 30 έχει να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων βλημάτων (16 ASTER-30 ή 16 MICA VL/NG ή 32 ESSM block 2 και ή 32 CAMM-ER) εκ των οποίων τα τρία τελευταία βρίσκονται στην περιοχή των 40-50 χλμ. εμβέλειας. Στην πρόταση της Gowind  πλοίο προσφέρεται με οπλισμό 16 αντιαεροπορικών πυραύλων MICA VL σε κάθετο εκτοξευτή CLA.

Καμία όμως πρόταση πλην της AH 140HN, η οποία έχει απορριφθεί – καθώς το ΠΝ δεν έχει καλή σχέση με τα σκάφη μεγάλου εκτοπίσματος- δεν προσφέρει το φορτίο των 64 ESSM.

Η Avante 2200 είχε προσφερθεί αρχικά στο ΠΝ στο πλαίσιο της πρότασης για το πρόγραμμα των φρεγατών στην οποία συμμετείχε με το κορυφαίο από άποψη οπλισμού και δυνατοτήτων πλοίο (F110) το οποίο όμως πάλι απορρίφθηκε καθώς ήταν «μεγάλου εκτοπίσματος» για το ΠΝ.

Τελικώς η Σαουδική Αραβία με 2 δισ.€ κατάφερε να πάρει πέντε κορβέτες ενώ η Ελλάδα διαθέτοντας ακριβώς το ίδιο ποσό  δεν έχει καταφέρει ακόμη να λάβει απόφαση και είναι μάλλον απίθανο εάν θα λάβει στο μέλλον καθώς τα 2 δισ. ίσως και να μην υπάρχουν πλέον.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ