Η Υπουργός Αμυντικών Προμηθειών της Βρετανίας, Μαρία Ιγκλ, μίλησε αναφορικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα «DragonFire» των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων και την ανάπτυξη ενός οπλικού συστήματος – λέιζερ, το οποίο θα είναι ικανό να καταρρίψει εκατοντάδες drones με ένα μόλις χτύπημα.

Συγκεκριμένα, η Βρετανίδα Υπουργός Αμυντικών Προμηθειών απάντησε σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου για το πότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το υπερσύγχρονο όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας και ποια πολεμικά πλοία θα το ενσωματώσουν στο οπλοστάσιό τους.

Η ίδια δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας έχει δεσμευτεί να επιταχύνει την επιχειρησιακή ανάπτυξη του οπλικού συστήματος DragonFire, ενώ αποκάλυψε ότι σε πρώτη φάση θα εξοπλίσει τέσσερα αντιτορπιλικά κλάσης Daring, τους «Τολμηρούς» του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού (Royal Navy) από το 2027.

Η Μαρία Ιγκλ υπογράμμισε επίσης ότι το προηγμένο λέιζερ θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία πέντε χρόνια γρηγορότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Στόχος είναι να ενισχυθούν το συντομότερο δυνατό οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις με νέους εξοπλισμούς λόγω των αυξανόμενων απειλών και της γεωπολιτικής αστάθειας τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται πως το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, με τη συμμετοχή των εταιρειών MBDA, Leonardo και QinetiQ έχει αναλάβει το πρόγραμμα ανάπτυξης του DragonFire.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός οπλικού συστήματος υψηλής αποτελεσματικότητας, με μεγάλη ακρίβεια και δυσανάλογο κόστος λειτουργίας, χτυπώντας drones που απειλούν τα πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού αλλά και πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Όπως αναφέρει το BBC, το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα κατευθυνόμενης ενέργειας υψηλής ισχύος τύπου DragonFire, είναι ικανό να αναχαιτίζει και να εξουδετερώνει εναέριες απειλές, με την κάθε δέσμη ενέργειας που εκτοξεύει και κοστίζει κάτι λιγότερο από 12 δολάρια.

Ως εκ τούτου θεωρείται ως μια οικονομικά βιώσιμη λύση για την κατάρριψη εχθρικών UAV και drones, συγκριτικά με την εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ωστόσο, τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιούνται από τα πολεμικά πλοία του Royal Navy, όπως το όπως το Sea Viper και το Sea Ceptor, θα παραμείνουν σε υπηρεσία ως το κύριο και βασικό «όπλο» για την αντιμετώπιση εναέριων απειλών και θα λειτουργούν σε συνδυασμό με το DragonFire.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ