Ο Aster 15, ο πρώτος ευρωπαϊκός κάθετα εκτοξευόμενος πύραυλος επιφανείας-αέρος και που τέθηκε σε υπηρεσία πριν 20 χρόνια περίπου πρόκειται να αναβαθμιστεί ριζικά, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

Τόσο ριζικά για να μπορέσουν οι ναυτικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον πύραυλο, μεταξύ αυτών και το γαλλικό Ναυτικό, να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές, με σημαντικά αυξημένες δυνατότητες συμπληρώνοντας το επίσης  νέο Aster 30 Block1 NT.

Όπως το Aster 30 που εξελίσσεται στην  έκδοση Block 1 και στη συνέχεια sto Block 1 NT δίνοντάς του ιδιαίτερα αμυντικές δυνατότητες έναντι βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, το Aster 15 θα υποβληθεί επίσης σε  μια μεγάλη αναβάθμιση  η οποία θα αναζωογονήσει το ενδιαφέρον για το αντιαεροπορικό όπλο, ιδιαίτερα ενόψει νέων υπερηχητικών απειλών.

Το Aster 15, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2001 με το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, είναι το πρώτο ευρωπαϊκό σύστημα κάθετης εκτόξευσης επιφανείας-αέρος και το παλαιότερο της  οικογένειας των ASTER που που αναπτύχθηκε στη  δεκαετία του 1990 από την MBDA

Με μήκος 4,2 μέτρα, διάμετρο 18 εκατοστά  και μάζα 310 κιλών, το Aster 15 μπορεί να φτάσει τα 3 Mach και έχει αυτονομία 30 χιλιόμετρα.

Στη συνέχεια η MBDA προχώρησε στην ανάπτυξη του  Aster 30 (4,9 μέτρα, 450 κιλά), εξοπλισμένο με ισχυρότερο πυραυλοκινητήρα που επιτρέπει αυξημένη ταχύτητα (4,5 Mach) και εκτεταμένη αυτονομία στα 120 χλμ.

Θεωρούμενος ένας από τους καλύτερους πυραύλους επιφανείας-αέρος στον κόσμο, ο Aster σχεδιάστηκε αρχικά  με έμφαση στην αντιπυραυλική άμυνα. Διαθέτοντας  μεγάλη ευελιξία, μπορεί να καταστρέψει, κατά την πρόσκρουση, πολύ γρήγορα, πυραυλικά συστήματα είτε επιφανείας-επιφανείας είτε αέρος-επιφανείας .

Ο ενεργός αισθητήρας που ενεργοποιείται στην τελική φάση προσβολής του στόχου, είναι ικανός να ανιχνεύει στόχους με χαμηλό RCS, καθιστά το βλήμα εντελώς αυτόνομο στην καθοδήγησή του κάτι που δίνει τη δυνατότητα στο σκάφος επιφανείας να πραγματοποιεί πολλαπλή εκτόξευση πυραύλων.

Τα τελευταία χρόνια, το Aster 30 έχει επωφεληθεί από διάφορες εξελίξεις, ιδίως από την αύξηση των δυνατοτήτων αναχαίτισής. Στην  έκδοση B1 NT, ο Aster 30  μπορεί να αναχαιτίσει  στόχους σε ακτίνα άνω των 150 χλμ.

Το Aster B1 NT θα μπορεί να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν  βεληνεκές έως και 1.500 χλμ., καθώς και νέους υπερηχητικούς πυραύλους cruise κατά πλοίων.

Τώρα η MBDA σχεδιάζει για το  Aster 15  μια παρόμοια αναβάθμιση βασισμένη στις τεχνολογικές προόδους που σημειώθηκαν στον B1 NT.

Η  νέα έκδοση, που ονομάζεται Aster 15 EC (Enhanced Capabilities) «θα αλλάξει τα πάντα σε σύγκριση με το Aster 15», λένε βιομηχανικές πηγές στο Mer et Marine.

Ο πύραυλος, ο οποίος θα χρησιμοποιεί αυστηρά το ίδιο πρότυπο για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλοία εξοπλισμένα με τους κάθετους εκτοξευτές Sylver A43 (όπως το Charles de Gaulle και οι πρώτες έξι φρεγάτες FREMM), αλλά θα ενσωματώνει τις σημαντικές εξελίξεις στον αισθητήρα αναζήτησης, στους αλγόριθμους καθοδήγησης (με πολύ υψηλότερες υπολογιστικές ικανότητες) και καλύτερη ενεργειακή διαχείριση κατά την διάρκεια της πτήσης.

Μεταξύ των σημαντικών βελτιώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το Aster 15 EC είναι ο διπλασιασμός της εμβέλειας σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, καθώς και η μείωση της ελάχιστης απόστασης εμπλοκής.

Σαφώς, ο πύραυλος θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει απειλές σε μεγαλύτερη απόσταση  (τουλάχιστον έως 60 χλμ.) και, αντίθετα, θα μπορεί να αναχαιτίσει έναν επιτιθέμενο πύραυλο πιο γρήγορα, φέρνοντας έτσι το στρώμα αυτοάμυνας μικρής εμβέλειας πιο κοντά.

Έτσι τα δύο βλήματα Astrer 15 και 30 θα μπορούν να συμπληρώνουν το ένα το άλλο σε ένα τεράστιο εύρος απόστασης από το 1 χλμ. έως και τα 150 χλμ.

Επομένως, το Aster 15 EC θα φέρει ακόμη πιο κοντά την απόσταση από την οποία μπορεί να εμπλακεί ένας στόχος, γεγονός που θα αποτελέσει αποφασιστικό πλεονέκτημα σε ορισμένα σενάρια, για παράδειγμα έναντι πολύ ταχέων πυραύλων κατά πλοίων.

Η ανάπτυξη του Aster 15 EC ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού  των τεσσάρων φρεγατών αεράμυνας του γαλλο-ιταλικού προγράμματος Horizon, οι οποίες διαθέτουν έξι οκταπλούς  εκτοξευτές Sylver A50 που επιτρέπουν την εκτόξευση είτε των Aster 15 είτε των Aster 30 (δηλαδή 48 βλήματα συνολικά).

Αυτό το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, το οποίο θα ξεκινήσει το 2027 για τα ιταλικά σκάφη  (Andrea Doria και Caio Duilio), θα πραγματοποιηθεί και στα γαλλικά Forbin και Chevalier Paul το 2029 και το 2030.

Η ενσωμάτωση του Aster 15 EC στα τελευταία, τα οποία θα εκσυγχρονιστούν για να φέρουν και το  Aster B1 NT, θα γίνει ταυτόχρονα με την αλλαγή των κύριων ραντάρ για τη βελτίωση της ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων, αλλά και του συστήματος  διεύθυνσης μάχης, του  SETIS 3.0 της  Naval Group. Ταυτόχρονα, η MBDA θα πραγματοποιήσει τις αναγκαίες εργασίες για την πιστοποίηση των βλημάτων στους εκτοξευτές.

Να σημειωθεί ότι το Aster 15 EC θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις ελληνικές φρεγάτες FDI οι οποίες διαθέτουν το νέο σύστημα εκτόξευσης ITR μέσω του οποίου είναι δυνατή η εκτόξευση όλων των πυραύλων επιφανείας-αέρος της MBDA.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ